Usturoiul este o planta cu o foarte mare valoare alimentara, cu un gust picant si o aroma inconfundabila. Denumirea de usturoi vine de la faptul ca mestecarea lui iti provoaca o usturime pe limba, iar bulbii sunt numiti „catei” de usturoi pentru ca iti dau senzatia ca iti musca limba.
Usturoiul are in compozitie ulei eteric ce contine compusi pe baza de sulf. Usturoiul are si un continut ridicat de glucide (20-25%), protide (6-7%), lipide (0,6%), vitamine din complexul B, precum si de vitamine C si E, fosfor, calciu, potasiu, sodiu, mangan, cupru, sulf, fier, arsenic, siliciu, iod si zinc.
Valoarea nutritiva a usturoiul il face sa fie introdus in retele culinare ale tuturor popoarelor, fiind utilizat la prepararea, condimentarea sau aromatizarea unui mare numar de preparate culinare, de la carnati, salamuri, fripturi si pana la supe si salate.
In prezent culturile de usturoi sunt foarte ridicate, ajungand anual la aproximativ 400.000 hectare de usturoi. Pe primul loc la productie se afla Spania cu aproximativ jumatate din cantitatea cultivata de usturoi pe an, Romania producand anual aproximativ 70.000 tone usturoi.
Din vremuri stravechi se cunosc beneficiile usturoiului, fiind considerat un medicament minune, un aliment-medicament, datorita proprietatilor sale nutritive si curative, demonstrate de-a lungul mileniilor. Inca din antichitate, a fost utilizat pentru prevenirea si tratarea multor boli.Substantele continute de usturoi distrug unii agenti patogeni, cum ar fi cei care produc febra tifoida, difteria, holera etc.
Usturoiul este consumat pentru a preveni gripa, fiind considerat un excelent tonifiant si stimulent al productiei de anticorpi.
Sunt recunoscute si efectele benefice asupra hipertensivilor, in industria farmaceutica ursturoiul fiind folosit la fabricarea medicamentelor care scad tensiunea arteriala prin incetinirea pulsului.
Usturoiul este un bun homeopatic, fiind folosit cu succes in ameliorarea problemelor digestive si ale bronsitei cronice. Se spune ca scade riscul de dezvoltare a cancerului gastric la cei care mananca frecvent usturoi.
Prin consumarea uzuala de usturoi se ajuta la o mai buna digerare a alimentelor si se fluidizeaza circulatia sanguina.
Usturoiul este eficient in combaterea unor bacterii sau ciuperci ale tractului digestiv, avand si proprietati antiseptice intestinale si pulmonare.
De asemenea, este indicat si in combaterea unor boli cum ar fi diareea, dizenteria, reumatismul, guta, tusea convulsiva, astmul, oboseala cardiaca.
Usturoiul este utilizat cu succes in cazul litiazei urinare, varicelor, hemoroizilor, tulburarilor circulatorii.
O alta calitate a usturoiului este acela ca ajuta la cresterea poftei de mancare, pentru cei care se lovesc de aceasta problema.
Usturoiul poate fi consumat direct, simplu, fara nici un fel de prepare, sub forma de mujdei, dar si sub forma de siropuri, sucuri si diverse tincturi.
Pentru a mentinerea unei stari de sanatate buna, este recomandat consumul zilnic a 1-2 “catei” dimineata, pe stomacul gol.
Pentru uz extern, usturoiul se foloseste la vindecarea ranile, este septic si calmeaza durerile. Este indicat in tratamentul negilor, bataturilor, scabiei, plagilor, ulcerelor, dar si pentru vindecarea infectiilor si inflamatiilor provocate de intepaturilor si mucaturilor de insecte, ajuta si la resorbirea chisturilor, cheagurilor de sange si ciupercilor de pe talpa piciorului.
Iata cateva retete si indicatii de tratamente si remedii naturiste prin consmul de usturoi, simplu sau in combinatie cu alte plante:
- Pentru infectii si inflamatii se aplica, un amestec de miere cu usturoi pisat aplicat pe zona afectata sau direct un catel de usturoi tocat marunt pus intr-un tifon si infasurat pe locul cu problema.
- Amestecul din doua parti ulei si una usturoi combate astenia si depresia.
- Pentru reumatism sunt indicate frectiile cu usturoi de-a lungul coloanei vertebrale.
- Pentru durerile de dinti, luati un catel de usturoi, zdrobiti-l si frecati-va cu el gingia in zona dintelui bolnav. Daca durerea este mare, lasati usturoiul aproximativ o ora pe dinte.
- Pentru dezinfectarea plagilor si a ulceratiilor se realizeaza comprese cu otet de usturoi (30 g de usturoi ras, macerat 10 zile intr-o jumatate de litru de otet).
- Pentru vindecarea raiei, se face un decoct de usturoi (6 catei la un litru de apa).
- Pentru combaterea negilor se freaca zilnic negii cu un catel de usturoi proaspat pisat. Usturoiul are un puternic efect antiviral, iar negii se retrag treptat, deci necesita rabdare acest tratament.
- In caz de raceala, se curata de coaja 5 catei de usturoi, se zdrobesc si se amesteca cu 5 lingurite de zahar. Se pun la foc cu putina apa pana dau in clocot. Se ia oala de pe foc, se lasa 5 minute si apoi se strecoara. Se bea zilnic o lingurita de zeama.
- Pentru vindecarea bataturilor si portiunilor de tesuturi intarite, se aplica o capatana de usturoi calda, coapta in cuptor, de mai multe ori pe zi.
- Pentru vindecarea surditatii de origine reumatismala se introduce in urechi, in fiecare seara, un tampon de vata imbibat in suc de usturoi amestecat cu ulei.
- Pentru afectiuni cardiovasculare se recomanda tinctura din usturoi cu adaos de miere si extract de propolis. Aceasta are un efect preventiv si curativ atat in diferite afectiuni cardiovasculare, dar si in prevenirea sclerozei si a altor boli de uzura.
- Usturoiul reduce tensiunea arteriala si colesterolul, impiedica depunerile pe peretii vaselor, subtiaza sangele, previne formarea cheagurilor si repara “stricaciunile” de pe artere.
- Asocierea cu miere de salcim si propolis ridica valoarea terapeutica a usturoiului, in special in combaterea sclerozei.
- Contra parazitilor intestinali se recomanda 3-4 catei trecuti prin razatoare si lasati la macerat cateva ore, intr-un vas cu apa clocotita sau lapte. Dimineata se bea pe nemancate, timp de trei saptamani.
- Pentru scaderea in greutate si prevenirea imbatranirii tesuturilor se recomanda tinctura de usturoi care are si un efect antiseptic, vasodilatator, antisclerotic, antiastmatic. Iata cum se prepara tinctura de usturoi: Se iau 50 grame de usturoi si 250 grame alcool (de 60 grade). Se curata usturoiul, se taie in bucati se pune in alcool si se lasa la macerat 10 zile. In fiecare zi se agita. Dupa cele 10 zile se filtreaza.
- Contra afectiunilor respiratorii, ca astm, bronsita si guturai se recomanda consumul pe perioada anotimpurilor reci supa de usturoi. Aceasta supa este un tonic pentru arterele vasculare si ale sistemului nervos. Iata reteta de supa de usturoi: 4 catei de usturoi se pun intr-o cratita cu putina apa, sare si piper si se pun la fiert la foc potrivit. Dupa fierberea usturoiul, acestia se scot si se zdrobesc. Separat se bat 2 oua cu putina apa si se adauga peste usturoiul zdrobit, amestecand bine. Se adauga apoi peste supa din cratita si se mai adauga putina apa calda. Se lasa sa fiarba la foc domol, pana da in clocot. Supa se poate servi cu crutoane de paine.
Usturoiul pe langa actiunile benefice are si cateva contraindicatii, de care trebuie tinut cont.
Nu este indicat:
- persoanelor cu dermatoze, iritatii ale stomacului si intestinelor
- femeilor care alapteaza, deoarece altereaza gustul laptelui si provoaca colici neplacute sugarilor
- persoanelor care sufera de congestiei pulmonara.
De asemenea, consumul in exces de usturoi poate produce tulburari astenice cronice ale mucoaselor digestive si iritarea cronica a mucoaselor respiratorii, deci consumati cu ponderare usturoi.
Si acum un sfat, pentru ca poate multi vor fi sceptici in consumarea usturoiului datorita mirosului acestuia. Incercati pentru neutralizarea mirosului neplacut de usturoi sa amestecati 2-3 boabe de cafea sau cateva graunte de chimen sau anason. Daca nu le aveti la indemana pe acestea puteti consuma un mar sau cateva frunze de patrunjel.