Care sunt efectele protectoare ale cafelei - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 16 Feb 2016, 09:58

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre cafea si despre efectele acesteia asupra sanatatii noastre. 

Ziua isi pierde din farmec fara aroma cafelei care ne incarca bateriile: o consumam pentru efectul stimulant, dar si pentru gustul si aroma de neinlocuit.

Este un capitol fara sfarsit, se studiaza efectele cafelei asupra sanatatii, dar rezultatele sunt influentate atat de tipul de cafea consumat, cat si de sensibilitatea fiecaruia.

Exista o mare variabilitate a efectelor cafelei,  sunt persoane care pot bea cafea inainte de ora culcarii si apoi dorm linistit toata noaptea, asa cum exista persoane care dupa o ceasca resimt palpitatii si au insomnie. 

Exista 2 mari varietati: cafea arabica, de calitate superioara, si cafea robusta, cu un continut mai mare de cofeina. Un pas important in procesul tehnologic este prajirea, cu diferente intre temperaturile de prajire, rezultand culori si arome diferite, regasite pe pachetul de cafea: usoara, medie, intensa.

Cum consumam cafeaua?

Bem fie cafea la ibric (cafeaua turceaca) sau preparata prin presa franceza, cafea la filtru (cafea americana), espresso (italienesc, la espressor de linie sau tip moka), cafea solubila; sunt multe alte variante si retete, aproape imposibil de testat in totalitatea lor.

Principalul component este cafeina, alcaloid cu rol stimulant, care se extrage si din frunzele de ceai sau din boabele de cacao sau cola. Continutul de cafeina variaza:

- cafeaua macinata are intre 30-100mg la o ceasca (150ml)

- espresso aduce intre 40-75mg la o cescuta (30ml).

Creste performanta fizica la sportivi, creste capacitatea de memorare si ajuta la pastrarea starii de alerta in conditii de deprivare de somn.

Efectele se instaleaza rapid, dar sunt de durata scurta. Confera cafelei efect de stimulare a metabolismului prin mecanism termogenic, efect diuretic si usor laxativ. 

Autoritatea europeana pentru siguranta alimentelor a avertizat asupra efectelor nefavorabile ale unui consum prea mare de cafeina, venit in special in randul tinerilor, care iau aceasta substanta din bauturi de tip energizante.

Astfel, pentru persoanale adulte se recomanda consumul zilnic a maxim 400mg cafeina, echivalentul a 4 cafele. Pentru adolescenti consumul trebuie limitat la aproximativ 3mg/kg corp.

Cafeaua aduce sute de alte componente, lipide, antioxidanti, minerale si vitamine, multe cu efecte sinergice care fac aceasta bautura unica.

EFECTE PROTECTOARE

Consumul a 2-3 cani pe zi are efect hepato-protector, dovedit mai ales la preparatele la filtru, procedeu prin care se pastreaza acidul clorogenic si se indeparteaza compusi  de tip diterpene (cafestol si kahweol).

Pe de alta parte, exista studii care arata ca acestia din urma ar putea avea efect anticarcinogen.

Consumatorii fideli de cafea au risc scazut de diabet zaharat tip 2, litiaza biliara, boli neuro-degenerative, depresie, chiar boala coronariana sau accidente vasculare; pe de alta parte, consumul ocazional de cafea poate determina cresteri ale valorilor tensiunii arteriale si ale pulsului; exista studii care ii confera capacitatea de scadere a mortalitatii, efect dependent de doza.

Cafeaua nu reprezinta un panaceu, daca nu o tolerati sau daca va este contraindicata, este de inlocuit cu alte preparate: ceai de fructe, infuzii de plante, o limonada.

In loc de concluzie, daca va face placere, consumati zilnic o cafea de buna calitate, preferabil dupa masa, evitand-o pe cea de la aparate care nu prezinta incredere sau limitand adaugiri de tip zahar in exces sau lapte condensat.

Sursa foto: fortyacresco.tumblr.com

Comentarii (3)

16.02.2016, 10:27

16.02.2016, 13:54

Ne place , ne place

17.02.2016, 00:19

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]