Discutie despre vinuri cu Marius Bratu, somelierul Cramelor Halewood

Postat de Bucataras in Bucataras in oras pe 14 Noi 2013, 07:15

Articol pe placul a 16 bucatarasi
comenteaza
Somelierii au tolba plina cu povesti frumoase, numai bune pentru stat la un pahar de ... vorba :). Si Marius Bratu, somelierul  Cramelor Halewood, este dintre cei cu care nu te plictisesti niciodata vorbind despre vinuri. Si are har cind povesteste, se vede ca este un om pasionat:
- Marius, nu o sa fie o discutie savanta, ci mai degraba am sa-ti spun niste intrebari mai altfel pentru ca vreau sa-mi lamuresc niste lucruri. Ce inseamna DOC si IG de pe sticlele de vin?
- (Ride) Nu ma asteptam sa ma intrebi asta :)).
- Ti-am zis! :))
- DOC se traduce prin denumire de origine controlata, iar IG inseamna indicatie geografica. Teoretic, vinurile care au pe eticheta DOC sint mai bune. Au anumite reguli in functie de tara si de regiunea respectiva.
- Un exemplu de astfel de conditie?
- Cantitatea de struguri permisa a fi culeasa la hectar de vie este mai mica in cazul DOC.
- Exista vreun dar ...?
- Exista (ride). DOC presupune a fi ingradit de anumite reguli, iar in cazul IG eonologul este lasat sa-si arate maiestria.
- Am inteles, deci intilnim si vinuri bune care au doar IG pe eticheta ... Alta intrebare. Tot citesc pe sticle ... "maturat in baricuri ...", denumirea mai pretentioasa a butoiului :)), exista secrete si in zona aceasta?
- Sint butoaie de stejar, iar in aceasta categorie ies in evidenta doua tipuri: cel american si cel european. Diferenta o face componenta lemnului. Spre exemplu, cel european rotunjeste taninii, Merlotul se pastreaza,de obicei in astfel de baricuri, iar cel american are o aroma de condimente, in special vanilie ... 
- E adevarat ca podgoria Dealu Mare, unde si Cramele Halewood produc vinuri, beneficiaza de conditii climaterice asemanatoare regiunii Bordeaux?
- Da si este o zona viticola foarte buna.

- Spune-mi un vin excelent al Cramelor Halewood care provine din aceste podgorii.
- Hyperion Feteasca Neagra! Provine dintr-o vie exclusivista, circa 4 hectare, la care s-au facut investitii in sol, beneficiaza de un sol cu un  de drenaj foarte bun care ziua absoarbe caldura, iar noaptea o ofera cu generozitate vitei de vie. Se fac 3 selectii ale strugurilor pe an, 2 in vie si cea de-a treia la crama, astfel ramanand o cantitate foarte mica de struguri din care se obtine vinul.
- WOW! Cu ce ne-ai recomanda un astfel de vin?
- Cu simpatie :))). Glumesc. Merge de minune cu o friptura din carne rosie, fara sos, i se poate asocia foarte bine (recomandarea Bucataras.ro aici). Hai sa te intreb si eu, tie ce vin rosu iti face cu ochiul?
- :))). Pinot Noir ... 
- Hahaha. Pinot Noir-ul este copilul nebun al vinurilor rosii. I se spune asa pentru ca se comporta diferit in functie de cind il degusti. Cind e tinar are o culoare deschisa, apoi se inchide, iar la batrinete, cum se zice, culoarea i se deschide din nou ...
- Interesant, dar ce zici sa pun eu din nou intrebarile :))). Vad pe piata vinuri chiliene, argentiniene, californiene ... Cum sint?
- In Chile se zice ca este Raiul vitei de vie datorita conditiilor climaterice foarte bune. Zonele acestea de care zici tu au o importanta in viata multor soiuri pentru ca la sfirsitul anilor o mie opt sute, cind vita de vie din Franta a fost atacata de Phyloxera, acolo s-au creat pepiniere de butaci care au salvat multe soiuri.
- O poveste?
- Carmenere, o vita frantuzeasca nascuta in Bordeaux, dar care nu se mai planteaza acum acolo, a devenit soiul national pentru Chile, existind o mare concurenta intre producatori.
- O recomandare de Carmenere chilian?
- Casillero del Diablo, cea mai cunoscuta marca de vin chilian din lume, care se distribuie in peste 140 de tari.
- Alta intrebare de consumator normal: ce inseamna un vin cu corp? :))
- (Ride). Vinul cu corp este cel care are un raport foarte bun intre zahar, aciditate si alcool.
- E adevarat ca vinurile se impart in seci, demiseci, demidulci si dulci doar in functie de momentul in care se opreste fermentarea? Cu cit este oprita mai devreme, cu atit vinurile-s mai dulci, iar daca este dusa pina la capat obtinem vinuri seci?
- Da, iar un raspuns mai tehnic ar fi asa. Vinurile seci au mai putin de 4 grame de zaharuri pe litru, iar in cealalta extrema, cele dulci au peste 50 g/l.
- In final, spune-mi de unde putem cumpara vinuri bune!
- Din lantul de magazine Halewood – The Winery Outlet normal. Uneori esti doar la un click distanta de el (ride) :))).
- Corect! Deci, click aici: http://www.winery-outlet.com/

 

Comentarii (7)

14.11.2013, 08:48

15.11.2013, 15:38

15.12.2013, 13:13

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

ieri la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

Rețetă de chec de post – Desert pufos și aromat

pe 20.11 la 10:44

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]