Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.
Incepand cu aceasta saptamana, doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa. Astazi ne va vorbi despre legumele de sezon, cum si pe care e mai bine sa le consumam, beneficiile pe care le au acestea asupra sanatatii si asupra gretutatii corporale.
In aceasta perioada, legumele de sezon au inundat tarabele din piete si nu numai. Este si perioada din an in care trebuie sa profitati cat mai mult de abundenta de legume proaspete.
Legumele sunt vedetele dietei, acum mai mult decat oricand, ceea ce inseamna ca pentru o dieta sanatoasa, nu trebuie, in niciun caz, sa le ocoliti.
Acestea reprezinta o sursa importanta de fibre de tipul hemicelulozei si pectinei, cu rol important in reglarea tranzitului intestinal.
Mai mult, consumul de legume de sezon ajuta la scaderea colesterolului rau. De exemplu, mazarea contine o fibra speciala: beta-sitosterol, care ajuta mult in scaderea nivelului de colesterol.
De asemenea, persoanele care-si doresc sa scada (sanatos) in greutate ar trebui sa consume cat mai multe legume, in special pe cele verzi. Acestea sunt sarace in calorii si au o incarcatura glicemica redusa, ceea ce le recomanda din plin in dietele pentru scaderea in greutate.
Cand spui legume, spui vitamine si minerale. Am invatat cu totii acest lucru inca de la varste fragede, din perioada in care mamele noastre ne bateau la cap sa ne mancam toate legumele, care pe noi, micuti si nestiutori, ne faceau sa strambam din nas.
Din legume ne luam cei mai multi micronutrienti de tipul vitaminelor C, A, K, acid folic, precum si a mineralelor, in special potasiu si magneziu. Toate acestea sunt foarte importante pentru sistemul imunitar si pentru o dezvoltare armonioasa si sanatoasa. Lipsa acestor micronutrienti duce la complicatii la care e mai bine sa nu va ganditi niciodata.
De asemenea, spre deosebire de carne, oua, cereale, legumele au un continut ridicat in minerale bazice, cu proprietati alcalinizante, ce balanseaza aciditatea primelor alimente mentionate. Printre beneficiile unei alimentatii alcalinizante se numara: actiune antitumorala (in special impotriva cancerului de colon), scaderea aparitiei de pietre la rinichi, mentinerea masei musculare (mai ales la persoanele cu varste inaintete), amelioreaza durerile de spate, imbunatateste circulatia si sustine activitatea antioxidanta si detoxifierea organismului.
Alte substante miraculoase pentru organismul uman, pe care le gasiti in legume, sunt fitonutrientii.
Castravetii contin, impreuna cu legumele din familia cruciferelor sau cu ceapa si usturoiul, fitonutrienti denumiti lignani - cu rol in protector anti-tumoral sau impotriva maladiilor cardio-vasculare.
Tot in aceasta perioada, este recomandat sa va bucurati cat mai mult de mazarea verde si proaspata. Aceasta are un continut ridicat de luteina, fitonutrient cu rol protector ocular si antineoplazic.
Un sfat bun de urmat este sa consumati legumele cu tot cu coaja, deoarece aceasta reprezinta principala sursa de fibre. Insa, atentie, in anumite cazuri poate contine si cantitati periculoase de pesticide!
Ca un ultim sfat, tineti mine ca 5 portii de vegetale pe zi scade, printre (multe) altele, riscul mortalitaii cardio-vsculare! Ceea ce nu e deloc putin lucru!