Mici secrete in realizarea unei fotografii culinare

Postat de gaby_duceag in Tipsuri pe 24 Oct 2011, 11:07

Articol pe placul a 47 bucatarasi
comenteaza
Mici secrete in realizarea unei fotografii culinare


A fost odata ca niciodata o fata care facea mancare :))… si tare-i mai placea ca atunci cand era gata sa-i faca poza, s-arate si lumii ce-a gatit ea :)).

Lua aparatul, facea o poza si gata, o punea pe net... nu conta ca blatul de lucru era cu faina si-n fundal erau imprastiate cojile de oua :)). Ea era mandra c-a facut mancare :)).

Gata, ma alint prea mult.

Lumea culinara e larg populata de bloguri si de site-uri culinare, unele mai frumoase ca altele, mai mult sau mai putin populare ori placute ochiului.

Calitatea unui blog sau site este data este data, fara doar si poate, pe langa alegerea unui sablon potrivit, si de calitatatea fotografiei.

Nimeni nu se naste-nvatat sau cu ochiul gata format pentru o fotografie buna. Multora nici nu le pasa de calitatea pozei, pana-n momentul in care se lovesc de un refuz si-si zic: oare de ce? Unde am gresit?

Asa a fost cazul meu. Refuzul unui site cu fotografii culinare m-a ambitionat sa cred ca pot mai mult.

Deci, sa trecem la cateva detalii de care trebuie sa tinem cont atunci cand fotografiem mancarea - ca asta ne intereseaza de fapt.


Despre setarile aparatului


Setari aparat - este primul element cheie. Niciodata Setarea "automat" nu ne va ajuta in principiu sa obtinem o fotografie buna, asa ca "rasfoiti" meniul aparatului si setati pe "manual" astfel incat sa puteti regla aparatul in functie de conditiile specifice fiecarui moment date de fiecare data.

ISO - reprezinta sensibilitatea senzorului la sursa de lumina si valoarea lui va fi invers proportionala cu intensitatea luminii, deci va fi reglat la o valoare cu atat mai mica cu cat sursa de lumina este mai mare. Eu folosesc in general ISO 100. Un ISO mare, desi pare ca avantajeaza, pentru ca iti permite sa faci fotografii in conditii de iluminare scazuta, conduce la aparitia “zgomotului de imagine”, adica acele punctulete deranjante. 

 Macro - aceasta setare nu este disponibila pentru toate aparatele. Daca totusi aparatul dumneavoastra o detine, nu ezitati s-o folositi. Cu aceasta functie puteti realiza fotografii de aproape astfel incat  detaliile pe care doriti sa le focalizati  vor fi mai accentuate pe cand restul fotografiei va fi usor blurata. Practic, profunzimea de camp este foarte scazuta, adica “zona de clar” este ingusta si fotografia poate capata valente artistice nebanuite.


Tipsuri pentru decor si fundal

Lumina – practic, pentru fotografia facuta acasa si in conditiile in care nu dispunem de solutii profesionale, nimic nu va egala lumina naturala. Nicio fotografie nu va iesi mai frumos decat atunci cand ne putem bucura de ajutorul luminii  naturale. Improvizati un mic studio foto aproape de fereastra care are cea mai mare sursa de lumina.

Fundal - nu incarcati fundalul cu obiecte multe, colorate sau cu multe detalii. Ochiul privitorului va fi atras de ele si va uita de punctul principal al fotografiei - mancarea. In plus aceste elemente din fotografii sunt asezate dupa anumite formule, distante, pe care nu le cunoastem noi si riscam sa incarcam fotografia inutil si inestetic. Nu folositi flori pe farfuria cu mancare :P. Ajutati-va de accesorii care au de-a face cu mancarea, cu bucataria in speta.

Coala alba - nimic mai simplu pentru realizarea unei fotografii curate, luminoase decat folosirea unei simple coale albe . Puteti realiza un unghi de 90 grade cu ajutorul colii (o prindeti cu scoci de perete, de exemplu) incat sa acoperiti total campul vizual. Puteti folosi drept fundal si coli colorate sau imprimate avand grija ca acestea sa se potriveasca cu ceea ce fotografiati.

Decor - este necesara achizitionarea catorva articole din magazinele de tacamuri si accesorii pentru bucatarie. Farfurii albe, simple, fara floricele :P, si farfurii colorate, tacamuri, servetele, pahare sau boluri care vor da un aspect elegant fotografiei. Preferabil ar fi ca toate acestea sa faca parte din acelasi set pentru a se armoniza vizual intre ele.

Nu veti pune niciodata un piure de cartofi, spre exemplu, pe o farfurie alba. Nu se realizeaza contrastul, diferenta si nu veti avea un efect vizual dorit. Asa ca recomand pentru mancarea in nuante deschise, farfurii colorate si invers.

Contrastul - Incercati ca prin ajutorul veselei, tacamurilor, sau orice detaliu adaugat fotografiei sa realizati un contrast intre mancare si restul fotografiei. O va scoate in evidenta.

Nu trebuie sa te grabesti sa faci fotografia, dimpotriva, rabdarea e un alt amanunt. Sunt fete cu bloguri culinare bune care fac si 100-200 fotografii aceluiasi preparat. Asa vei avea de unde alege. Da, recunosc, ai nevoie de timp sa faci asta.

Nu pune in farfurie o cantitate mare de mancare. Experimentează cu încadrarea în compoziţie a porţiilor, a detaliilor.

Chiar daca detii unele secrete si realizezi o fotografie buna, totusi s-ar putea sa fie nevoie sa reglezi luminozitate, claritate, sa "decupezi" cve te intereseaza din fotografie sau chiar sa retusezi ceva asa incat recomand un program foto care sa te ajute sa faci asta.

Eu folosesc photoscape pe care-l poti descarca de aici. dar voi puteti folosi programul cu care sunteti deja obisnuiti.

Astept ponturile si secretele voastre care vor completa articolul.

 
Adinutza spunea :

"Eu cand eram mai harnica si gateam mai mult, nu aveam mereu parte de lumina buna, fie ca era deja cam noaptea fie ca pur si simplu iarna dureaza juma' de an in Polonia si multe zile de toamna-iarna sunt cam gri asa. Asa ca ce faceam? Aprindeam becul de la bucatarie, plus de la hota, plus o lampa pe care o instalam intr-un colt pe masa. Nu avem mereu lumina naturala buna, insa decat sa folosim un blit care orbeste imaginea, mai bine adunam toate becurile si lumanarile din casa si facem atmosfera Fundalul, ai zis si tu: eu am cumparat foi colorate pale, roz, galbene etc. ce merg lipite de perete, odata am folosit o mapa gri de la cursuri.

Cand se face incadrarea, folositi regula treimilor, adica impartiti vizual imaginea in 2 linii verticale si 2 orizontale si vedeti ca elementul cel mai important din imagine sa se gaseasca de-a lungul lor, sau unde se intersecteaza (gaby, gasii o poza ca exemplu, daca vrei ti-o trimit).

De multe ori, o imagine este mai interesanta daca ce vrem sa aratam nu este plasat chiar in mijlocul imaginii, ci putin intr-o parte. Daca insa puneti farfuria cu mancare in dreapta si partea stanga pare prea goala, spatiul poate fi "umplut" cu ceva care sa se potriveasca: o rosie, un mar, un sfesnic etc."

Bonus, cateva link-uri unde puteti redimensiona online fotografiile din pc-ul dumneavoastra

www.picresize.com/

resizeimage.org/

www.resizeyourimage.com/

De citit si:

www.foodportfolio.com

www.howtophotographfood.com

Comentarii (77)

28.01.2014, 23:14

Dar ”rețeta” aceasta cum o bag la preferate? Mulțumim!

19.02.2014, 12:43

Excelent articol si foarte folositor!!multumesc de idei!!

24.06.2014, 11:40

Multumesc!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]