Rosiile, un aliat de nadejde in lupta cu cancerul - Sfaturi despre nutritie oferite de Doamna Dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 12 Aug 2015, 11:31

Articol pe placul a 11 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va vorbi despre rosii si despre beneficiile consumului de rosii asupra sanatatii.

Rosiile au un continut caloric redus (18-22kcal la 100 grame), fiind, alaturi de celelalte legume de sezon, unul dintre alimente de preferat in dieta.

Pot fi recomandate si celor care doresc sa se ingrase, avand efect de stimulare a apetitului si antianemic (datorita continutului de fier).

Antioxidantii: vitaminele C, E, provitamina A, fitonutrientii, alaturi de potasiu si de vitaminele din grupul B le confera rosiilor rolul de protector cardiovascular.

Pigmentul care le da culoarea rosie, licopenul, este cel mai valoros si mai studiat fitonutrient, el lupta impotriva aterosclerozei prin imbunatatirea profilului lipidelor plasmatice si efectul antiagregant plachetar.

Este binecunoscut rolul antitumoral al licopenului, in primul rand impotriva cancerului de prostata.

La femei este de mentionat efectul benefic asupra sistemului osos, datorita atat fitonutrientilor, cat si faptului ca rosiile au un continut mare de calciu si vitamina K.

Biodisponibilitatea licopenului creste prin preparare termica si prin adaugare de grasimi sanatoase: avocado sau ulei de masline. De asemenea, exista studii care arata ca rosiile si broccoli consumate impreuna isi potenteaza efectele benefice.

Desi au un continut moderat de acid oxalic, consumate in cantitati mari, alaturi de fainoase sau produse lactate, pot determina formare de acizi cu cresterea riscului de depunerea a calciului (risc de litiaza).

Rosiile nu sunt recomandate in gastrite acute sau sindrom de intestin iritabil.

Partea verde de la cotor nu se consuma, deoarece contine solanina, substanta toxica!

Descopera retete interesante si delicioase cu rosii   

Sursa foto: pomi.us.com

Comentarii (2)

12.08.2015, 11:32

12.08.2015, 11:42

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cordon bleu cu dovlecei la cuptor

de Rocsi 9

ieri la 20:27

Tartă cu frișcă și fructe - Deliciul pufos și cremos care te cucerește

pe 02.05 la 10:06

Chec cu cacao și ciocolată albă - Desert rapid și delicios

pe 02.05 la 09:29

Tartă cu cartofi - Cea mai simplă și savuroasă rețetă

pe 02.05 la 09:26

Sendvișuri reinterpretate la cuptor - Super gustoase și ușor de făcut

pe 01.05 la 08:32

TOP
utilizatori

oanapl

2000 puncte

Valclaudia

107 puncte

vasimur

81 puncte

RODIMUR

56 puncte

MotanLaOale

49 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]