Cimbrul isi are originea pe malul Marii Mediteraneene?Creste pe dealurile aride ale Mediteranei. Are funzele mici, verzi - cenusiisi margini curbate in interior. Din mai până în august apar conuri de flori mici, albe sau rozalii. Gustul cald şi înţepător şi aroma bogată a frunzelor fac din cimbru un condiment popular pentru o mulţime de preparate culinare. Este deosebit de apreciat inca din Evul Mediu mai ales in bucatariile de pe langa asezamintele monahale, puternic aromat si folosit la dieferite preparate. cuminare pe baza de legume uscate ca fasolea si lintea sau varza si cartofii. Nu trebuie sa uitam nici de saramura sau de marinada, se imbina bine si cu carnea de peste dar mai ales cu carnea de porc. Este o sursa excelenta de vitamine, fibre si calciu cu magneziu, isi are locul sau consacrat in medicina naturista. Antiseptic intestinal, stomahic, carminativ, coleretic, colagog, expectorant; calmant al tusei, diuretic, analgezic, tonic capilar, vermifug.Tonic si revigorant cu faima straveche cimbrul este bogat in substante care ii confera o remarcabila valoare terapeutica.
Exista aproximativ 350 de specii de cimbru.