Ustensilele pentru gatit - posibila sursa de bacterii

Postat de Adinuta in Bucataras eFeminin pe 28 Oct 2011, 15:40

Articol pe placul a 3 bucatarasi
comenteaza

Problema cu multe ustensile pe care le folosim in bucatarie o reprezinta bacteriile. Iar pentru ca prin alimente infestate ne putem imbolnavi foarte usor, este important sa avem grija la modalitatea de preparare a mancarii si la ustensilele pe care le folosim la gatit.

Unii microbi, cum ar fi salmonela pot supravietui chiar si dupa spalare in tocatorul de alimente de exemplu, deoarece in urma folosirii sale repetate, apar zgarieturi in care se pot infiltra bacteriile. Mancarea care intra apoi in contact cu ele poate fi contaminata si atunci cand este consunmata in stare cruda, va duce la imbolnavire.

Solutia - curatare si diversificare

Una dintre solutii ar fi curatarea in profunzime a ustensilelor, insa nu putem abuza de chimicale, pentru ca in incercarea de a scapa de bolile cauzate de microbi, putem sa ne punem in pericol sanatatea prin folosirea a prea multe substante chimice. O metoda mai simpla si mai sigura este spalarea lor cu apa cat mai fierbinte, frecarea si o buna clatire, utilizarea sucului de lamaie si al otetului pentru dezinfectare.

 

2010/12/01//154911-board.jpg

 Cel mai indicat este sa folosim tocatoare de plastic, pentru ca pot fi mai usor si mai bine curatate. Mai mult, poti avea trei tocatoare, nu unul, pentru intrebuintari diferite: unul verde pentru legume de exemplu, unul rosu pentru carne si unul alb pentru paine. In acest fel te asiguri ca anumite bacterii care ar putea fi in carnea cruda pe care urmeaza sa o gatesti nu vor trece in legumele pentru salata pe care o vei face si pe care le vei consuma in stare cruda.

Este de asemenea important ca buretii de bucatarie sa fie schimbati in mod frecvent: este mai indicat sa fie cumparati unii mai ieftini, care vor fi inlocuiti dupa un timp mai scurt de folosire, decat investirea in unii mai scumpi, mai de calitate, insa care desi se uzeaza mai greu, retin in ei bacterii. Pot fi dezinfectati insa cu apa fierbinte si otet.

Articol in parteneriat cu euforia.tv

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

ieri la 10:46

Gem de gutui cu pere de toamna - Reteta pentru deliciu aromat de sezon

pe 26.11 la 15:27

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

pe 26.11 la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]