Cu timplele carunte si o mustata deasa sub nasu-i mare, barbatul statea in fund pe pragul micutei sale afaceri. Avea in dreapta un snop de menta verde, care parfumase totul in jur. Ii rupea frunzele si le aseza tacticos in galeata din fata sa. Ai fi putut jura ca-i batrinul Geppetto in timp ce mesterea la Pinochio. Ma asez linga el. Se uita la mine cu o privire jumatate mirata, jumatate incintat, vazind cum savurez inghetata din zmeura si rozmarin. "It's the best ice cream", deschid vorba. "Noooo, no ice cream! Gelato!", ma contrazice. In Italia sint 36.000 de producatori de inghetata, iar batrinul Dondoli se lauda ca a lui e cea mai buna. "Folosesc numai ingrediente naturale", ne zice dindu-ne pe la nas menta proaspata. "Cum de ati amestecat zmeura cu rozmarinul? Dau impreuna o aroma Dumnezeiasca!". Doar zimbeste. Pe usa gelateriei sale scrie: cea mai buna inghetata din lume 2 ani consecutiv. Pe pereti sint tablouri. Pisicherul s-a pozat cu vreo 3 Miss Toscana, dar si cu Tony Blaier, fostul prim ministru al Angliei. Cu zimbetul sau sugubat isi traieste gloria in micutul oras medieval San Gimignano. Daca ajungeti in zona, nu-l ocoliti pe Sergio Dondoli si inghetata lui.