Uleiul de palmier

Postat de Corinuta in Alimente pe 21 Sep 2010, 10:33

Uleiul de palmier

Originar din Africa, unde si acum exista plantatii salbatice de palmieri, si  utilizat de peste 5000 de ani pentru scopuri alimentare, uleiul de palmier ocupa locul trei in consumul mondial de uleiuri si grasimi, dupa grasimile animale si uleiul din soia.

Uleiul de palmier se obtine din partea carnoasa care inconjoara samburele, prin zdrobire si presare. Samburii sunt separati, si dupa ce sunt sparti si decojiti, pot fi procesati la randul lor, rezultand uleiul din sambure de palmier, care reprezinta circa 10% din totalul productiei de ulei obtinuta din palmier. Uleiul din sambure este prelucrat separat deoarece compozitia si utilizarile sunt diferite.

Uleiul de palmier si fractiunea sa lichida – oleina, se utilizeaza pe plan mondial ca ulei de gatit si margarina. 
De asemenea, grasimile din palmier se incorporeaza in amestecuri utilizate pentru fabricarea diverselor produse alimentare ca si in prepararea produselor casnice.

Uleiul de palmier are consistenta unei smantani foarte groase si marea lui calitate este ca ramane stabil la temperaturi foarte inalte. De aceea este recomandat pentru gatit si prajit, in patiserie, insa nu si in salate.

Uleiul se palmier face aluaturile mai fragede si poate fi folosit cu incredere pentru prepararea cremelor de torturi sau prajituri. Acest ulei este foarte sanatos deoarece se absoarbe foarte usor in intestin si nu contine colesterol sau acizi grasi nesanatosi.

Nu fumega atunci cand este folosit la prajit, nu produce reziduuri cancerigene si nu pastreaza mirosul. Dupa folosire, cand se raceste, devine mat si cu consistenta asemanatoare unturii.

Sursa bogata in vitaminele A si E. Uleiul de palmier contine foarte mult beta-caroten, care are rol important in adaptarea ochiului la intuneric, sanatatea mucoaselor, membranelor si a pielii, cresterea oaselor. Rolul principal al vitaminei E este acela de antioxidant. Ea previne oxidarea acizilor grasi nesaturati si a fosfolipidelor si a vitaminei A.

De asemenea, ajuta la mentinerea stabilitatii membranei celulare si este esentiala pentru mentinerea in limite normale a functiilor neurologice. 

Uleiul rosu de palmier (bogat in vitamina A) este folosit ca supliment nutritiv in alimentatia copiilor. Combinat cu cel de peste micsoreaza riscul afectiunilor cardiovasculare. Vitamina E este prezenta in toate tesuturile. Datorita rolului sau antioxidant cercetatorii au investigat posibilele legaturi cu prevenirea cancerului, artritelor, aterosclerozei si bolii Alzheimer.

 

Comentarii (5)

22.09.2010, 19:19

eu il folosesc la cartofi prajiti

ela

ela
22.09.2010, 19:25

si pe mine ma enerva ca era gros ca si untura....nu este rau

06.02.2011, 13:49

si eu folosesc de ceva vreme

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Aluat pufos de cozonac - Rețeta tradițională pas cu pas

ieri la 10:21

Chec cu pui si cascaval in bacon - Reteta usoara pentru un aperitiv gustos

de Rocsi 9

pe 02.12 la 20:34

Bilute din biscuiti cu nuca si rom - Desert rapid si delicios

pe 02.12 la 16:12

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2418 puncte

 Merisor

1300 puncte

RODIMUR

1146 puncte

Panacris

259 puncte

vasimur

253 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]