Inca de cand eram mica aveam de la o prietena o reteta de prajituri Alba ca Zapada, insa doar acum m-am decis sa o incerc. Pentru foi m-am inspirat de la Miha.
Pentru foi:
Pentru crema:
Decor:
Foi:
Se mixeaza ouale cu un praf de sare si cu zaharul pana devin ca o crema.
Se adauga uleiul cate putin, apoi bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.
Se adauga laptele.
Se adauga si faina in compozitie, cate putin. Daca mai e nevoie de faina se mai adauga. Trebuie sa iasa un aluat consistent si nelipicios.
Se imparte aluatul in 4 parti, pe care le intindem pe dosul tavii.
Coacem in cuptorul incins la 160-170°C, aproximativ 10-15 minute, pana cand marginile devin usor maronii.
Daca foile sunt putin tari, ele se vor mai inmuia de la crema cat sunt la frigider.
Crema:
Se pune continutul plicului intr-un vas, se adauga zaharul si laptele rece de la frigider si se amesteca imediat cu mixerul timp de 3 minute la viteza mare.
Cu ajutorul mixerului se amesteca untul (la temperatura camerei) timp de 1 minut cu zaharul pudra pana devine spumos.
Se adauga untul batut spuma peste crema si se mixeaza pana la omogenizarea completa. Se adauga la crema coaja si sucul de lamaie.
Cu aceasta crema obtinuta se umplu foile dupa ce s-au racit, se aseaza un fund de lemn sau o greutate peste foi.
Se da la rece pana a doua zi si se portioneaza in forma de romburi.
La final, se presara cocos.
ps:Crema se pune doar intre foi. Eu am mai pus si pe deasupra ca aveam prea multa.
1
Se pot pudra cu zahar pudra.
2
Bautura de soia se poate inlocui cu lapte.