Briosa daneza

de Sim0na in Prajituri, 8 Feb 2012 | 5060 vizualizari

 

De foarte mult timp vreau să fac aceste brioşe. Eu i-aş spune cozonăcel împletit, dar pe blogul Gabrielei Cara l-am gasit sub numele de brioşă daneză. Aşadar am pastrat denumirea iniţială, că doar nu degeaba am stat cu gandul la ele atâta timp...
Aluatul este compoziţia de cozonac a mamei mele, doar că toate ingredientele au fost înjumătăţite.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente aluat
  • 600 g făină
  • 2 ouă
  • 125 g zahăr
  • 100 ml ulei
  • 250 ml lapte
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 1/2 linguriţă sare
  • coajă lămâie
  • coajă portocală
  • Ingrediente umplutura
  • 6 linguriţe nutella
  • 6 linguriţe migdale măcinate
  • 6 linguri nucă+cacao+zahăr
  • Ptr uns:
  • 1 gălbenuş + 30 ml lapte dulce
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Briosa daneza:

Laptele l-am încălzit puţin, adăugând sarea şi zahărul. Drojdia am dizolvat-o în puţin lapte calduţ şi am lăsat 5 min să crească. Ouăle le-am batut putin.

Făina am amestecat-o cu laptele şi am amestecat bine. Am adăugat ouăle bătute, iar la urmă maiaua. Am frământat bine-bine adăugând treptat toată cantitatea de ulei călduţ. Şi am mai frământat cca 20 minute. Am lasat biluţa la crescut cca 1 ora, într-un vas acoperit cu folie.

Cand şi-a dublat volumul, sau chiar mai mult, am împărţit aluatul în 12 biluţe. Cu mâna unsă am turtit biluţa în mână iar în mijloc am pus 1 linguriţă de nutella + 1 linguriţă de migdale măcinate sau 1 lingură de amestec nucă + cacao + zahăr. Eu am făcut 6 cu amestecul de nutella şi 6 cu amestecul de nucă.

Cu mâna se strâng “la gură“, ca un săculeţ… formându-se o bilă. Am făcut deci 12 bilute.

M-am folosit de un făcăleţ pentru a intinde săculetii, apoi cu un cuţit bine acuţit (am căutat de am ameţit tăietorul de pizza...) am făcut 4 tăieturi, am apucat de capete şi am răsucit, formând un melc, cu capetele bagate dedesupt.

Le-am pus in forme de minitarte, ca să aiba loc să se extindă, asezate în hârtiuţe de muffis, că se curăţă mai uşor formele.

Cănd toate biluţele au fost făcute melci, le-am pus într-o tavă şi le-am lasat să creasca 30 minute. Când s-au umflat, le-am uns cu ou + lapte, şi le-am bagat la cuptorul preîncălzit.

Le-am lăsat 20 minute, la 180 grade. Au iesit... delicioase!!!

Daca ti-a placut reteta noastra "Briosa daneza" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Briose cu dulceata de visine