Chef Roberto pregătește două dintre rețetele clasice ale bucătăriei italiene: risotto cu fructe de mare și o rețetă rapidă de somon cu scoici și legume.
Pentru Somon cu scoici si legume:
Pentru început se deschid scoicile. Vor fi puse în supă care fierbe, astfel încât supa să aibă gust de peste. Este și o metodă de a ne asigura că scoicile nu au nisip în interior, sau că unele dintre ele nu sunt moarte. Scoicile se pun în apă rece și se scot din cochilii. Apoi se pun în supă și vongolele. Ele nu trebuie să fiarbă prea mult. Între timp se pune orazul în tigaie și se încălzește. Când temperatura lui ajunge la 90 de grade, adică se încinge și miroase a alune (cam după 3 minute de stat pe foc, timp în care se amestecă mereu, să nu se prindă), se pune supa peste el. Va fierbe în cam 16 minute. Între timp, peștele se taie bucăți mici. Se taie și crevetele și langusta în bucăți mici. Apoi se pune peștele și fructele de mare într-un bol, se adaugă câteva frunzulițe de pătrunjel deasupra, sare și ulei de măsline. Se amestecă orezul și se tot adaugă câte un polonic de supă, atunci când lichidul scade. Pentru a ști de câtă supă este nevoie, luați în calcul faptul că risotto absoarbe cam de 3 ori cantitatea sa în apă. Adică la 100 grame de orez sunt necesare 300-350 grame de supă. Sarea în general se adaugă mai spre final în risotto, pentru că supa este deja sărată și cu cât fierbe mai mult, cu atât devine mai concentrată. Când se amestecă în orez, aveți grijă să nu lăsți orez prins de lateralele oalei, pentru că el nu va fierbe. Când orezul e aproape gata se pune și peștele care are nevoie de doar 3-4 minute să fiarbă.Totul se amestecă prin zgâlțâirea oalei, nu cu o paletă. Apoi se lasă să se odihnească. Poftă bună!