Pentru că-mi place mult brânza de burduf și toate mâncărurile care o includ, am preparat pentru astăzi o budincă ușoară, rapidă, economică și foarte gustoasă, care a fost foarte bine primită, după mesele copioase și prea consistente de Paști.
A ieșit atât de bună, încât am mâncat două porții, prima cu roșii cherry și a doua cu smântână, iar soțul a mâncat-o cu pepene murat.
Cartofii se spală bine și se fierb întregi, după care se lasă să se răcească și se curăță de coji.
Se unge o tavă de ceramică (sau Jena) cu unt.
Cartofii fierți se taie rondele de aproximativ 1 cm grosime. Se pune un strat de rondele de cartofi în tava unsă cu unt. Se condimentează cu sare și piper, se toarnă 2 linguri de ulei peste toți cartofii și apoi se pune, pe toată suprafața tăvii, o jumătate din cantitatea de brânză de burduf, fărâmițată.
Se pune al doilea strat de rondele de cartofi, se condimentează cu sare și piper, se toarnă alte două linguri de ulei de floarea soarelui și apoi se distribuie uniform, pe toată suprafața, restul de brânză de burduf.
Se mixează 2 ouă cu smântâna și cu puțină sare, după care se toarnă uniform peste brânza de burduf, pe întreaga suprafață a tăvii.
Se dă tava la cuptor, la foc mediu pentru aproximativ 20-25 de minute, până ce budinca se rumenește ușor.
Se scoate tava din cuptor și budinca se servește fierbinte, cu roșii, smântână (iaurt gras) sau cu murături.
1
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă și se comportă bine la fiert.
2
Dacă brânza de burduf nu este foarte sărată, puteți folosi o cantitate mai mare.
3
Cine nu agreează brânza de burduf, poate folosi telemea, de oi, sau de vaci, puțin sărată.
4
Dozați bine cantitatea de sare, pentru că brânza de burduf este mai mult sau mai puțin sărată.
5
Nu țineți prea mult budinca în cuptor, ca să nu se usuce.
6
Budinca poate fi servită cu roșii, smântână (sau iaurt gras), cu o salată oarecare, sau chiar cu murături.