Castraveti murati la borcan

de Lena in Muraturi, 11 Sep 2009 | 12771 vizualizari

 

Sunt castravetii preferati a familiei mele, avantajul fata de muraturile clasice este ca se poate face in borcane de diferite dimensiuni. Recomand sa incercati anul acesta si acesti castraveciori.

 

INGREDIENTE

  • Castraveti - 4.5 kg Alegeti castraveti proaspeti si mici.
  • Morcovi -  4 buc  
  •  Usturoi - 30 buc adica 30 de catei
  •  Marar intreg uscat - 2 buc betele de marar le rupeti in bucati mici
  • Ardei iute -  2 buc  
  • Radacina de hrean - 6 buc  
  • Piper negru(boabe) 2 buc - 2 pachete
  • Mustar boabe 2 buc - 2 pachete
  • Frunza de dafin - 20 buc  
  •  Apa - 5 l  
  • Sare pentru muraturi - 5.5 linguri
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Castraveti murati la borcan:

1. Spalati bine borcanele si le scurgeti de apa.

2. Spalati si curatati restul de legume si mirodenii. In fiecare borcan puneti cate 2-3 bete de marar, 3 catei de usturoi, jumatate de radacina de hrean, cateva rondele de morcov, 6-10 boabe de piper negru, 0,5 lingurita de mustar boabe, 2 frunze de dafin si cate o bucatica mica de ardei iute(dupa preferinta).

3. Aranjati bine castravetii in borcane, ca sa nu ramana locuri goale - la mine au incaput cate 5-6 castraveti.

4. Castravetii care nu incap in borcan le puneti cu putine mirodenii intr-o cratita sau casoleta mai mare  -  le veti folosi pentru a umple borcanele dupa ce se mai lasa castravetii de acolo.

5. Fierbeti 5 litri de apa cu 5.5 linguri de sare (Proportia este de 1l de apa la 1 lingura de sare cu varf).

Cand fierbe bine apa cu sarea, o turnati in borcane si in casoleta cu rezerva de castraveti - asa ca sa acopere bine toate legumele.

6. Inchideti borcanele bine si le lasati o zi la umbra (de obicei le tin la bucatarie pe masa).

7. Apoi scurgeti apa din borcane si casoleta inapoi in cratita si o puneti la fiert.

8. Lasati sa fiarba bine 2-3 min si o turnati inapoi in borcane.

Mai lasati o zi castravetii sa se mureze.

9. Urmatoarea zi scurgeti iarasi moarea din borcane in cratita, o puneti la fiert. In acest timp umpleti spatiile goale formate dupa ce s-au mai lasat castravetii cu cei din casoleta. Aranjati bine, puteti sa le fortati putin.

Apoi turnati moarea clocotita inapoi in borcanele cu castraveti, puneti capacul si inchideti bine.

10. Dupa ce ati inchis bine, intoarceti usor borcanul sa verificati daca nu curge. Daca curge mai fortati capacul sa se inchida bine. Apoi intoarceti borcanele cu fundul in sus pe un prosop pana se racesc.

Se pastreaza in camara, debara chiar si la temperatura camerei.

11. Cantitatea de castraveti si mirodenii o puteti varia dupa plac, important este sa pastrati proportia de apa cu sare. Castravetii sunt buni de mancat cam in 2-3 saptamani dupa ce le-ati inchis.

Sper ca am explicat bine pasii, daca ceva nu se intelege ma intrebati in comentarii.

Recomand cu incredere reteta, este perfecta pentru amatorii de castraveti acrisori si crocanti.

Pofta Buna!

P.S. Vezi reteta de castraveti murati la borcan pe site-ul meu de retete culinare

Daca ti-a placut reteta noastra "Castraveti murati la borcan" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Murătură cu ardei semi-iuţi,conopidă şi gogonele