Imi place sa ma joc cu aluaturile, clar!
Asa ca incerc orice combinatie, atat la paine cat si la placinte sau altele.
De data aceasta am facut niste painici cu unt in aluat, dar si unse pe interior si exterior
Mai intai preparam maiaua.
Maruntim drojdia intr-un bol, adaugam zaharul peste ea si le frecam cu o lingura de lemn pana se dilueaza.
Incalzim usor 200 ml apa si o adaugam peste ingredientele diluate.
Le amestecam, apoi punem peste ele o mana cu faina, omogenizam bine totul si acoperim vasul cu un stergar.
Lasam maiaua la crescut pana isi dubleaza volumul(aproximativ 15 minute, daca drojdia este proaspata si faina de calitate).
Intr-un alt bol incapator, cernem aproximativ 750 gr faina si ii facem o adancitura la mijloc.
Punem restul de apa la incalzit si diluam sarea in ea.
Adaugam si 75 gr de unt si il lasam sa se topeasca in apa calda.
Dupa ce maiau a crescut, o rasturnam in adancitura din faina, apoi incepem sa turnam peste ea, in strat subtire, apa cu untul, amestecand in acelasi timp, treptat si faina de pe marginile bolului.
Amestecam bine totul pana la incorporarea intregii cantitati de faina, apoi rasturnam aluatul pe masa infainata si il framantam putin, doar cat sa incorporam restul de faina, astfel incat sa obtinem un aluat nelipicios si mai vartos.
Lasam aluatul la crescut, acoperind vasul, pana isi dubleaza volumul(aproximativ 30 de minute in cazul meu)
Apoi vom intinde aluatul in foi ca la placinta si le ungem cu restul de unt moale.
Le rulam si taiem rotocoale de 3-4 cm pe care le vom unge pe exterior cu putin unt, nu prea mult.
De fapt ne ungem mainile si trecem fiecare rotocol de paine prin maini, asa incat semintele de susan se vor lipi de aluat.
Asezam painicile in tava, la mici distante una de alta si presaram peste ele seminte de susan.
Dam tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade.
Sunt tare bune si de efect, desfacandu-se in foi, datorita untului.
1
Se pot unge la exterior cu galbenus de ou, in loc de unt, eu le-am preferat simple.
2
Se pot presara seminte de susan si in interiorul chiflelor, atungi cand ungem foile cu unt.