Prim drumețiile noastre am învățat că la stână, nimic nu se aruncă, totul se folosește! Așa am auzit că mațele de miel sunt foarte gustoase în ciorbă. Mulțumesc Bunica și Ina pentru sfaturile privind curățarea lor! Am sunat și o ciobăniță, care, mi-a dat varianta finală! Știu că unii Bucătărași sunt sceptici, dar sincer am probat, mâncat și încă nu am ”murit”!
Căpățâna de miel, bucățile de șiră, se pun la fiert în apă rece cu puțină sare, neacoperit, cca. 40 de minute.
Între timp, mațele de miel se curăță bine, adică se umplu cu apă rece, apoi se scurg, operația repetându-se de cca. 3 ori. La final se freacă bine cu mălai și sare. După ce au fost curățate, se pun la fiert în apă clocotită cu puțină sare, lăsându-se la fiert cca. 15 minute. Se strecoară, se trec sub jet de apă rece și se taie mărunt.
Ceapa, usturoiul și zarzavaturile se curăță, se dau pe răzătoare și se călesc în puțin ulei și apă. La amestecul de zarzavaturi se adaugă bucățelele de mațe, carnea fiartă, se completează cu apă, se asezonează de sare, piper, foaie de dafin și se lasă la fiert la foc mediu, ca. 15 minute ca să se îmbine gusturile. Gălbenușurile se bat bine cu iaurtul și se adaugă la ciorbă, după ce s-a oprit focul, amestecându-se continuu.
Se servește fierbinte, presărată cu verdeață și puțin oțet după gustul fiecăruia. Poftă bună!