Ciorba de fasole cu leustean

de RODIMUR in Ciorbe, 18 Noi 2018 | 13341 vizualizari

 

Una dintre cele mai gustoase ciorbe care se prepară în post este aceea de fasole, cu multe verdețuri, în special cu leuștean.
Pentru că adeseori apar discuții referitoare la rețete, care sunt diferite în funcție de zonă, cred că e bine de stabilit că, în general, ciorbele nu sunt acrite, ci sunt relativ neutre (adică nu sunt neapărat dulci, dacă nu sunt acre!) și au gustul ingredientului principal. Dacă sunt pe bază de carne, ele au gustul acesteia, dacă sunt din legume, atunci gustul va veni în special de la roșii, ardei, pastă de tomate și verdețuri. Cine vrea, poate acri ciorba, dar la noi, în Moldova, atunci când ciorba se acrește (neapărat cu borș) ea nu se mai numește ”ciorbă”, ci ”borș”.
Fiecare zonă are specificul ei, apreciat sau nu, de locuitori ai altor zone, dar cred că este important să respectăm gustul fiecăruia, specificul fiecărei zone și să nu impunem gusturile noastre. Pentru că fiecare face și mănâncă ce-i place, în casa lui. Cel mult, putem să arătăm cum preparăm noi anumite bucate, fără a decreta că ce se face în alte zone este neapărat rău.
În ceea ce privește supele, ele sunt, în general, strecurate, cu mai puține legume și verdețuri, mai ușoare și de aceea sunt recomandate în perioadele de convalescență, sau în epuizare fizică.
Deși sunt moldoveancă și sunt învățată cu borșurile (mai ales că umplu singură borșul, în casă) nu sunt o mare adeptă a acestora și-mi plac la fel de mult ciorbele și mai ales supele.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbă de fasole, de post, cu mult pătrunjel și mai ales cu leuștean.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care fasolea a stat la înmuiat (peste noapte).

 

INGREDIENTE

  • 1 kg de fasole
  • 2 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1/2 țelină
  • 2 cepe
  • 2 roșii
  • 1 ardei gras
  • 1 gogoșar
  • ulei de floarea soarelui pentru călit legumele
  • 2 linguri de pastă de tomate
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1 legătură de leuștean
  • sare
  • piper
  • cimbru
Portii: 10
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de fasole cu leustean:

Fasolea se alege, se spală și se pune la înmuiat cu apă rece, cu o seară înainte de preparare. Dacă ați ratat acest moment, atunci după ce ați ales și spălat fasolea, turnați peste ea apă clocotită și acoperiți vasul cu un capac, pentru 3 ore. După acest interval de timp veți constata că fasolea s-a înmuiat, iar apa fierbinte s-a îngălbenit. Aruncați această apă, adăugați altă apă, neapărat fierbinte și procedați apoi ca în rețeta de mai jos.

A doua zi, când fasolea s-a înmuiat, se aruncă apa, se adaugă altă apă (rece) și se pune oala la fiert, la foc iute. După două-trei clocote, se va schimba apa la fasole cu altă apă, de această dată neapărat fierbinte (ca să nu se întărească) și după încă două-trei clocote, fasolea se va strecura și se va adăuga în oala pentru ciorbă.

În timp ce fasolea fierbe se pregătesc celelalte legume. Se curăță rădăcinoasele (morcovi, pătrunjel și țelină) se spală, se taie mărunt și se pun la fiert în oala pentru ciorbă, cu 4 litri de apă rece. Când este cazul, se adună spuma care se ridică la suprafață și se elimină.

Se curăță cepele, se spală, se taie și se călesc ușor, până se înmoaie, în ulei suficient și la foc mic.

Se spală, se curăță de cotoare și de semințe ardeiul gras și gogoșarul, se taie julienne și se adaugă peste ceapă, la călit.

Se spală roșiile, se taie cubulețe, după care se călesc împreună cu celelalte legume. Când toate legumele s-au înmuiat, se adaugă cele două linguri de pastă de tomate și puțină apă caldă. Se mai lasă puțin pe foc mic, pentru omogenizare.

Când fasolea este aproape fiartă, după ce s-a schimbat apa, se strecoară și se adaugă în oala în care fierb rădăcinoasele. După două-trei clocote se adaugă și legumele călite  și se mai lasă ciorba la fiert încă două-trei clocote.

Între timp, se aleg, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel și de leuștean.

Când fasolea a fiert, se condimentează ciorba cu sare, piper și cimbru și după un ultim clocot, se oprește focul de la aragaz, se adaugă pătrunjelul și leușteanul tocat. Se pune capacul peste oală și peste 10-15 minute, ciorba poate fi servită, cu ardei iuți proaspeți. Este foarte bună, cu mămăliguță caldă.

TIPS-URI

1

Fasolea trebuie pusă la înmuiat, cu o seară înainte de preparare, ca să fiarbă mai ușor și să nu rămână tare. Dacă ați uitat să faceți aceasta, găsiți în rețetă soluția salvatoare.

2

Trebuie neapărat să schimbați de două ori apa în care fierbe fasolea, ca să nu aveți probleme digestive. Pentru aceasta folosiți apă fierbinte, ca să nu se întărească fasolea.

3

Rădăcinoasele se fierb separat, în oala în care se va face ciorba și în care se va adăuga și fasolea fiartă separat, după ce s-a schimbat apa de două ori.

4

Legumele nu trebuie prăjite tare, ci doar înmuiate puțin, în ulei suficient și la foc mic.

5

Pregătiți din timp verdeața, în special leușteanul, care va da un gust foarte bun ciorbei de fasole.

6

Înainte de servire, ciorba va trebui lăsată ”să se odihnească” timp de 10-15 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole cu leustean" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

RODIMUR 1

20.11.2018, 20:53

Rocsi, și nouă ne place mult, dar o facem mai rar...Mulțumesc frumos!

dantes 1

23.11.2018, 12:48

Foarte buna!

RODIMUR 1

23.11.2018, 13:06

Mulțumesc frumos, Dantes!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba taraneasca de gaina