O ciorbiță foarte bună, acrișoară și cu un gust foarte plăcut de la afumături, care se prepară mai ales în Transilvania.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de ciorbiță.
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se taie în formele dorite, după care se pun la fiert într-o oală mare, cu multă apă. Se spumuiește, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește în ulei suficient, la foc mic, pentru a nu se arde. Se spală roșiile, se curăță de pielițe și de semințe, se taie cubulețe și se pun la călit în crăticioară, peste ceapa, călită deja.
Se taie cârnații (rondele, sau bastonașe) și kaizerul, feliuțe.
Se alege mărarul se spală, se zvântă și se taie fin.
Varza murată se scoate de pe cotor și se taie fideluțe.
Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe, după care se pun în oala în care fierb legumele. După un clocot-două, se adaugă în oală: varza murată, ceapa cu roșiile și afumăturile. Se lasă la fiert încă două-trei clocote, după care se verifică dacă toate legumele și varza sunt fierte și se oprește focul. Se adaugă mărarul tăiat fin, se acoperă oala cu un capac și se lasă ciorba "să se odihnească" un sfert de oră.
Se servește cu ardei iuți și cu smântână (după preferință).
1
Căliți ceapa la foc mic, până devine transparentă.
2
Nu puneți cartofii la fiert odată cu celelalte legume, ci abia după ce acestea au fiert, ca să nu se sfarme.
3
Nu stoarceți varza murată, ca să acrească suficient ciorbița.
4
Nu este nevoie să adăugați sare și piper, pentru că ingredientele au tot ce este necesar. Prea multele condimente estompează gustul natural al ingredientelor (ceea ce nu este în interesul nostru).