Ciorba radauteana, cu piept de pui

de RODIMUR in Ciorbe, 23 Iun 2019 | 19099 vizualizari

 

Nu prea am făcut ciorbă rădăuțeană, deși îmi plac pieptul de pui și smântâna în mâncare, pentru că prima dată când am mâncat acest preparat, într-un restaurant destul de sofisticat, nu mi-a plăcut, cu toate că celorlalți li s-a părut grozavă. Nu mi-a plăcut pentru că mi s-a părut mult prea grasă  și prea deasă, după gustul meu. Mie-mi plac supele și ciorbele cu un gust bun de carne (care să nu fie exagerat de multă), dar care să fie mai lichide și să nu aibă consistența unei tocănițe.
Ultima dată am mâncat ciorbă rădăuțeană, la întoarcerea dintr-o excursie, într-un mall din Focșani și mi-a plăcut. A avut multă carne, fiartă bine și multă smântână, dar nimic  exagerat din toate astea. Așa că am decis ca următoarea ciorbiță, când vom ajunge acasă să fie una rădăuțeană, din piept de pui. Aceasta este rețeta, iar ciorbița a ieșit foarte bună și consistentă, adică exact așa cum ne place nouă.
Am precizat că această ciorbă este din piept de pui pentru că unii o fac din alt fel de carne, sau din orice altă parte a puiului.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.                                                                                               

 

INGREDIENTE

  • 600-700 grame de piept de pui
  • 1 ceapă galbenă medie
  • 1/2 țelină
  • 2-3 morcovi
  • 1 pătrunjel
  • 1 ardei capia
  • 4 căței de usturoi
  • 300 ml de smântână grasă
  • 3 gălbenușuri
  • sare
  • piper
  • 2 linguri de oțet de mere
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba radauteana, cu piept de pui:

Carnea se spală și se pune la fiert (cu tot cu os, dacă este cazul) cu 3 litri de apă rece. 

Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjelul și țelina) se taie în bucăți mai mari și se adaugă în oala în care fierbe pieptul de pui.

Se curăță ceapa, se spală și se adaugă întreagă la fiert, cu celelalte ingrediente.

Ardeiul capia se spală, se curăță de cotor și semințe, se feliază în bucăți mari și se pune la fiert în oală. Când se ridică spumă deasupra, se culege și se aruncă.

Între timp se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se mărunțesc.

Când carnea și legumele au fiert (cam după 40 de minute) se scot din oală și se lasă să se răcorească. Se strecoară bine zeama și se pune în oala în care se va face ciorba rădăuțeană.

Când legumele s-au răcit, se îndepărtează pielița de pe ardei, se taie rădăcinoasele fierte în bucăți mai mici și apoi se mixează toate, după care se adaugă în zeamă și se omogenizează.

Carnea răcită se curăță de eventualele pielițe și oase, se taie bucăți mici și se adaugă, de asemenea în ciorbă.

Se dă ciorba la fiert încă două-trei clocote și între timp se prepară compoziția de smântână.

Se curăță usturoiul, se spală și se taie foarte fin, după care se adaugă smântâna în care se pun gălbenușurile. Se omogenizează compoziția și se lasă în așteptare.

Se adaugă o cană de apă rece în oala de supă și se oprește focul de la aragaz. Se adaugă pe rând 2-3 polonice de ciorbă fierbinte în compoziția de smântână și se amestecă, până ce ajunge la temperatura din oală. 

Se adaugă compoziția de smântână subțiată cu ciorbă în oală și se dă la foc mic pentru 4-5 minute. Se condimentează ciorba cu sare și piper și se adaugă oțetul de mere, după gust (1-2 linguri). Se mai lasă ciorba la fiert, la foc mic, încă 2-3 minute.

După ce ciorba a fiert 6-7 minute la foc mic se ia oala de pe foc, se presară pătrunjel tocat, se acoperă cu un capac și după 10-15 minute de ”odihnă” ciorba poate fi servită, cu ardei iuți și smântână.

Pe langa aceasta reteta, va mai propunem si varianta de reteta ciorba radauteana scrisa de Mihaela!

TIPS-URI

1

Fierbeți carnea cu tot cu os, dacă este cazul, pentru că va da un gust bun ciorbei.

2

Zeama în care a fiert carnea trebuie neapărat strecurată.

3

După ce carnea a fiert și s-a răcit, desprindeți-o de pe oase, îndepărtați pielițele și tăiați-o în bucăți mici.

4

Rădăcinoasele colorate vor da un aspect frumos ciorbei. După ce fierb, lăsați-le să se răcească și apoi mixați-le/pasați-le, sau tăiați-le mărunt.

5

Folosiți smântână grasă, naturală, ca să nu se brânzească la fiert.

6

Ca să nu se brânzească amestecul de smântână cu gălbenușuri, trebuie să-l subțiați cu 2-3 polonice de ciorbă fierbinte, adăugate treptat, până ce va ajunge la temperatura din oală.

7

După ce adăugați compoziția de smântână în oală, fierbeți ciorba la foc mic.

8

Adăugați oțetul de mere (facultativ) la sfârșit, cu 2-3 minute înainte de a lua oala de pe foc. Cine nu agreează oțetul, se poate lipsi de el, dar ciorba va părea mai grasă, nefiind puțin acrișoară.

9

Adăugați pătrunjel tocat la sfârșit, după ce ați luat oala de pe foc.

10

Serviți ciorba, cu ardei iuți și smântână, după ce ”s-a odihnit” 10-15 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba radauteana, cu piept de pui" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

RODIMUR 1

24.06.2019, 23:15

Îți mulțumesc frumos, Daniela, pentru apreciere...!

Rocsi 1

25.06.2019, 19:55

Este o ciorba ce place foarte mult oamenilor, insa pe mine nu m-a cucerit, dar ma asteptam la asta pentru ca imi cunosc gusturile!

RODIMUR 1

25.06.2019, 20:30

Rocsi, la prima gustare, am avut și eu aceeași reacție, dar apoi am avut și o a doua experiență, care s-a terminat cu această rețetă... La mine, era clar că-mi va plăcea, până la urmă această ciorbiță, altfel gătită, pentru că-mi place atât pieptul de pui, cât și smântâna, în orice fel de mâncare...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba radauteana