Eu ador ciupercile, in special Pleurotus, care sunt carnoase si in perioda de post sunt hranitoare, prin continutul mare in proteine si amino-acizi, motiv pentru care au fost denumite “carnea padurii”. Este foarte important sa stim ca ele pot fi consumate si de diabetici prin aportul scazut de zaharuri. S-a demonstrat ca ciupercile au proprietati anticancerigene, antivirale, imunostimulatoare, ajuta la scaderea colesterolului, sunt o sursa naturala de vanadiu (cu rol in procesele de crestere si reproducere, reducerea glicemiei si formatiunilor tumorale). Deci o sumedenie de calitati care ne indeamna sa le consumam cat mai des. Sa nu uitam ca faraonii le considerau plante nemuritoare iar chinezii considera ca ciupercile intaresc nu numai organismul ci si sufletul. asadar va propun sa gatiti ,,Ciuperci Pleurotus in blid de mamaliga,,.
Intr-o cratita punem uleiul la incins, adaugam ceapa taiata marunt. Calim usor ceapa, adaugam 2 lingurite boia rosie, amestecam, lasam 1 minut dupa care adaugam cupercile spalate si taiate bucati. Imi place sa folosesc ciuperci pleurotus pt ca nu se arunca nimic din ele, nu trebuiesc curatate de pielita, doar putin taiat din piciorus. Adaugam apa, nu prea multa pt ca mai lasa si ciupercile, punem vegeta si condimentul pt carnea de porc, fierbem mancarea cam 15 minute, potrivim de sare si dregem cu o lingura de faina amestecata cu putina apa rece (diresatura sa iasa de consistenta unei smantani nu foarte groase). Stingem focul si adaugam usturoiul taiat marunt, verdeata de patrunjel si marar tocate.
Intre timp, pregatim o mamaliga vartoasa, din care adaugam intre doua vase unse cu ulei, tasam ca sa ii dam forma unui ,,blid,,(in Ardeal blind inseamna farfurie pt cei care nu stiu). dupa vreo 2-3 minute scoatem mamaliga din forme, apoi in blidul de mamaliga format punem mancare de ciuperci, care se potriveste de minune cu castraveti murati. Este o reteta de post, hranitoare si gustoasa.
1
Condimentul pt carne de porc pe care il folosesc contine: rozmarin, boia, chili, piper, cimbru si da o aroma deosebita mancarii, apoi negresit sa folositi verdeata care ii da o savoare inconfundabila.