Clătite bănățene - Gustul copilăriei

de Bucataras in Dulciuri, 6 Iun 2025 | 151 vizualizari

 

 Astăzi vă prezentăm rețeta de clătite bănățene, un desert tradițional românesc cu brânză și sos de vanilie și bezea. Sunt foarte gustoase și merită să le încerci și tu.
Pentru aceste Clătite bănățene - Gustul copilăriei, sunt necesare următoarele ingrediente: ouă, lapte, zahăr, smântână, brânză de vaci, stafide.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Clătite bănățene - Gustul copilăriei:
  • Aluat clătite (6 bucăți)
  • 1 ou
  • 200 ml lapte
  • 100- 120 g făină de grâu
  • 1 plic zahăr vanilat
  • esență de vanilie
  • un praf de sare
  • Umplutură:
  • 350 g brânză de vaci
  • 1 ou
  • 50 g zahăr
  • esență de lămâie
  • 50 gr stafide
  • Sos de vanilie:
  • 200 ml smântână de frișcă
  • 3 gălbenușuri
  • 50 g zahăr
  • 1 zahăr vanilat
  • Pentru bezea:
  • 3 albușuri
  • 100 g zahăr
  • esență de vanilie
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Clătite bănățene - Gustul copilăriei:

Cum se prepara aceste Clătite bănățene - Gustul copilăriei:

Într-un bol, sparge oul, adaugă un praf de sare, zahărul vanilat, esența de vanilie și laptele. Amestecă bine până când compoziția devine spumoasă. Adaugă făina și amestecă astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Consistența aluatului trebuie să fie similară cu cea a unei smântâni lichide.

Încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu și unge-o cu puțîn ulei sau unt. Toarnă un polonic mic de aluat în tigaie, uniformizand prin rotirea tigăii. Prăjește clătita aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte, până devine aurie.

Repetă procedeul până când termini aluatul, ungând tigaia cu puțin ulei sau unt între clătite, dacă este necesar.

Umplutură:

Pune brânza de vaci într-un bol și adaugă zahărul, un ou și esență de lămâie, după gust. Amestecă bine compoziția. La final, încorporează stafidele. Lasă compoziția deoparte.

În alt bol, pune 3 gălbenușuri, un zahăr vanilat, zahăr tos și amestecă bine, apoi toarnă ușor, amestecând continuu, smântâna lichidă. 

Pregătește un vas mare termorezistent.

Umple fiecare clătită cu cremă de brânză și stafide și ruleaz-o, sigilând marginile, apoi așază-o în vasul de copt.

Procedează la fel cu restul de clătite. Toarnă peste ele sosul de vanilie.

Într-un bol, mixează bine cele 3 albușuri și un praf de sare până se albesc și capătă consistență. Încorporează zahărul și esența de vanilie, mixând continuu până devine fermă și lucioasă.

Așază bezeaua peste clătite și nivelează frumos.

Coace clătitele în cuptorul preîncălzit, la 160 de grade C, timp de 25-30 de minute sau până se rumenește bine bezeaua.

După coacere, scoate tava din cuptor și lasă preparatul la temperat.

Servește cu poftă o porție generoasă și bucură-te de gustul lor excelent.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Clătite bănățene - Gustul copilăriei" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (3)

vasimur 1

06.06.2025, 14:25

RODIMUR 1

06.06.2025, 15:47

N-am făcut niciodată clătite bănățene, dar chiar merită să încerc...

Bucataras 1

06.06.2025, 19:25

Rodica, merita sa le faci. Sunt foarte gustoase.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

2441 puncte

RODIMUR

1145 puncte

vasimur

238 puncte

Panacris

110 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert waffle cu capsuni