Confit de raţă cu stafide picante murate

de Lia_ in Rata, 27 Noi 2014 | 4620 vizualizari

 

Cea mai buna parte pentru a face confit de rata, sunt picioarele cele grase + un adaos de pe la gusa. Toata grasimea care rezulta o poti tine in frigider pana la 3 saptamani sau o conservi prin congelare deja portionata in paharute, sau calup, pentru ca se poate taia, nu va fi tare precum gheata. Vei adauga din ea la varza calita, sau la o friptura de cartofi la cuptor. Garnitura mi-ar fi placut mai mult cu un otet balsamic din cirese, decat unul din vin alb. Cel din vin alb ar fi fost ok daca era unul de la tara, nu orice otet de pe un raft de supermarket.

 

INGREDIENTE

  • pulpele si pieptul de la o rata (cu os, piele si grasime) sau 8 pulpe
  • 1 capatana de usturoi, taiat în felii subtiri
  • 1 lingurita piper negru proaspat macinat
  • si un plus pentru a fi proaspat la garnitura servire
  • 2 lingurite de sare cuser
  • 8 crengute de cimbru divizate (rupte mare)
  • 4 ardei mic iute uscat (am folosit Chilli Birdsay)
  • sau 1+1/2 lingurite fulgi de ardei iute rosu - pisat
  • GARNITURA
  • 150-200 g stafide aurii (pt 8 pulpe)
  • 100 g otet de vin alb (sau balsamic din cirese, propun eu)
  • 1 lingura zahar
  • 2 lingurite de seminte de mustar maro
  • 1 crenguta de rozmarin
  • 8 crenguta de cimbru divizata (rupta)
  • 2 ardei micuti iute si uscati
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Confit de raţă cu stafide picante murate:

Presupun ca ai achizitionat de la o ferma sau ai primit o rată crescută in curte. Este intreaga, dar eviscerata, si curatata bine de tuleie. Eu am primit o raţa tanara. Raţa daca este batrană, posibil sa necesite coacere pentru si mai indelungat timp, decat prevede reteta, ca sa devina fragedă. 

1. Transeaza si gateste acum picioarele + ceva piele grasa de pe la gusa. 

2. Spala bine carnea, scurge-o, tamponeaz-o de umezeala cu un prosop din hartie gros impaturit.

3. Incalzeste cuptorul la 120 grd Celsius.

4. Curata usturoiul si feliaza-l subtire pe lat.

5. Cu o furculita care sa aiba coarnele ceva mai ascutite, sau cu varful unui cutit, inteapa peste tot pielea de pe picioarele de raţa.

6. Freaca bine carnea cu usturoiul, feliutele ar trebui sa ramana lipite de piele, mai introduci si sub piele, pe margini, acolo unde permite. 

7. Presara piperul pe ambele parti ale bucatilor. 

8. Daca folosesti fulgi chilli (pisat in mojar), presari tot acum, altfel, ardeiul intreg il pui in vasul de copt.

9. Intr-un vas cu capac pentru cuptor (eu am folosit vasul yena), sau un vas pe care il vei etansa cu folie din aluminiu alimentara, aranjezi carnea cu partea cu pielea in jos. Adaugi crengutele de cimbru rupte si printre bucatile de carne, pune 4 ardei mic iute intreg, in cazul in care nu l-ai pus pisat deja, asa cum am explicat mai sus. Daca raţa este batrana, mai adaugi 1/2 pahar cu vin alb, alfel, ideal ar fi sa se coaca in suc propriu.

10. Acopera tava cu capac sau folie din aluminiu si coace la foc mic (120 grd), pe raftul din mijloc al cuptorului, pana se topeste si alege grasimea. Dureaza cam doua ore.

1. Intoarce carnea cu pielea in sus si imbaiaz-o cu grasimea topita. Se continua coptul tot cu tava acoperita pentru inca 2 sau 2+1/2 ore ... sau mai mult timp, daca rata este batrana, pana cand oasele se trag din carne, cu usurinta si preparatul este extrem de fraged.

GARNITURA

1. Între timp, amesteci o saramura din: otet, zahar, semintele de mustar, crenguta de rozmarin, cimbru ramuri rupte, 2 ardei iute (sau 1/2 lingurita fulgi de ardei rosu), 1 lingurita rasa de sare si 1 cana cu apa. 

2. Se pun la fiert, la foc mic, într-o cratita medie. Amesteca ocazional, pâna se dizolva zaharul, aproximativ 3 minute.

3. Opresti focul, tragi de pe plita si adaugi stafidele. Lasi sa se raceasca cel putin 1 ora. Raţa mea deja arata ca in poze dupa timpul descris. 

In cazul in care nu este rumenita bine, o vei scoate din grasime si o vei aseza cu pielea in sus, intr-o tava cu hartie de copt si o rumenesti la 200 grade, maxim 35 de minute. Cercetezi des, ca sa nu se usuce prea rau. La mine nu a fost cazul. O servesti presarata cu piper zdrobit mare. Eu n-am mai presarat, ar fi devenit prea iute.

Alt avantaj este ca raţa poate fi gatita cu pana la o saptamana inainte de servire si conservata la frigider, in propria grasime, intr-un container inchis etans, iar murarea stafidelor de asemenea, rezista perfect preparate cu o saptamana inainte si tinute la frigider in recipient din sticla inchis etans.

Sa va fie de folos!

TIPS-URI

1

Traditional, se prepara numai din pulpe. Nefiind timp de gatit specialitati multe, eu am pus si pieptul, pacat de el, puteam sa il prepar cu portocale sau alta combinatie trendy. N-am avut timp...

Daca ti-a placut reteta noastra "Confit de raţă cu stafide picante murate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (24)

babi5 1

29.11.2014, 11:56

Inca un like

Xandrinne 1

30.11.2014, 11:53

Rahela Velicu 1

21.06.2021, 14:25

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

ieri la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

ieri la 16:03

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

pe 20.11 la 14:48

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Piept de rata clasic