Din Irlanda de ieri (daca va mai amintiti de salata cu capra), am ajuns astazi la Viena. Multumesc pt. reteta d-lui bucatar Andreas Rainer, Restaurant "Viena"-Cluj.
Nu va mai surprind azi cu nimic deoarece ingredientul vedeta al acestei retete nu-l am, este vorba despre demi-glace. Reteta aceasta am descoperit-o de fapt cautand informatii despre demi-glace.
Nu va fac acum capul mare despre glace-ul acesta pt. ca nu-l voi face curand, este indispensabil in restaurante dar pt. la cum gatesc eu in perioada asta, nu se justifica deocamdata efortul ca sa-l prepar.
Este o baza pt mancaruri care ia vreo 24 ore ca sa o faci. In rest, reteta pe care v-o prezint am respectat-o intocmai rezultand un sos cu legume in vin absolut delicios. In lipsa glace-ului l-am mai imbogatit cu supa de vita filtrata pe care o aveam in congelator.
Asa cum v-am obisnuit, ceapa verde n-am mai avut decat doua frunze :)), una in cartofi si alta in sos, dar le-am pozat la ingrediente cu mare cinste, ca sa nu ma suspectati ca am trucat :D. Am inlocuit cu ceapa galbena.
Eu am gatit azi doar o portie dar reteta se refera la 4 portii (desi legumele mi s-au parut cam putinele pt. 4 portii, faceti-le o data si jumatate ... zic eu). Sa citim acum preaminunata rezept.
COTLETUL CU SOS DE LEGUME
Într-o tigaie cu margini inalte/cratita antiaderenta se încinge putin ulei la foc moderat, apoi se pune felia (sau feliile, dupa caz) de carne.
Dupa câteva secunde, când doar s-a rumenit un pic, se întoarce pe cealalta parte si se presara cu putina sare si putin piper.
Nu mai puneti sare daca adaugati zeama de supa de vita pt. ca e deja sarata.
Apoi se scoate si se pune deoparte, iar în tigaie locul carnii este luat de legume: morcovii, telina, prazul si castravetii murati, toate taiate julien.
Se calesc un pic, apoi se toarna vinul rosu si sosul demi-glace.
Sosul demi-glace este un sos brun (baza pentru mancaruri), care are la baza o supa concentrata de oase de vita si vitel (uneori + aripi de pui), ceapa, morcovi, telina, sos de rosii si vin rosu.
Se pune din nou carnea, peste legume, si se mai lasa câteva minute (pe ambele parti) pâna este asa cum o dorim (mai în sânge sau mai patrunsa).
Eu am pus o cana de supa de vita si am fiert la foc mititel pana a ajuns lichidul la jumatate.
GARNITURA DIN CARTOFI
Cartofii se fierb (nu foarte tare, cam 15 minute pt ca eu nu i-am fiert intregi ci m-am grabit, i-am pus cuburi in apa fierbinte) apoi se taie cuburi si se pun într-o tigaie cu 15g unt.
Când sunt rumeniti, se presara cu un amestec de chimen, maghiran, sare si piper, se amesteca bine si se mai lasa câteva minute în tigaie.
Când sunt aproape gata, se presara cu ceapa verde taiata marunt. Dupa ce oprim focul se pun restul de 15 g de unt.
MONTAJUL IN FARFURIE
Se pun cartofii, presarati cu patrunjel tocat marunt, iar carnea se acopera cu legumele si cu sosul din tigaie in ideea ca ce este mai bun sa ramana ascuns si sa fie descoperit pe masura ce mananci.
Mie nu mi-a placut sa o ascund asa ca am pus sosul de legume in jurul ei.
Savurati cu placere!
1
Puneti osul la munca si faceti demi-glace! ... nu ca mine
2
nu omiteti sa puneti in sos castraveciorii murati care invioreaza si prazul