Cozonac cu fructe uscate

de divainbucatarie in Dulciuri, 12 Dec 2010 | 7586 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 500 ml lapte
  • 1 pachet de unt/margarina
  • 50 g drojdie
  • 400 g zahar
  • 300 gr  fructe uscate (caise, merisoare, stafide, smochine, curmale)
  • 100 g nuci tocate grosolan
  • 1 plic zahar vanilat
  • 5 oua
  • 1 praf sare
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • coaja la o lamaie
  • 1 lingura esenta de rom
Portii: 3
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu fructe uscate:

Pentru a pregati aluatul procedam exact ca la cozonacul cu nuca postat ieri. Intr-un vas pregatim faina, amestecata cu praful de sare. Intr-o cana pregatim maiaua: punem punem putin lapte caldut, drojdia, o lingura de zahar si una de faina. Le amestecam si lasam sa creasca cam 10 min. Intre timp separam ouale si punem restul de lapte la incalzit. Frecam galbenusurile cu zaharul pana se devin ca o crema. Adaugam zeama de lamaie, coaja de la lamaie si amestecam. Batem si albusurile pana devin o spuma tare.Turnam apoi laptele foarte cald peste galbenusuri si omogenizam compozitia.Punem maiaua in faina si amestecam. Incorporam cate putin galbenusurile cu lapte, apoi albusul batut spuma si la sfarsit esenta de rom. Cat timp amestecam aluatul punem untul sa se topeasca. Turnam apoi untul topit si framantam aluatul pana nu se mai lipeste de maini. Presarm putina faina, acoperim vasul cu un prosop si il tinem intr-un loc cald pana creste in volum (cel putin dublu).Impartim aluatul in 2 sau 3 bucati, in functie de marimea tavii incare vom coace cozonacii.
Pe o planseta unsa cu ulei sau unt topit intindem aluatul. Peste acesta vom preasara fructele uscate si nuca. Rulam apoi aluatul si presam marginile pentru a nu iesi nuca. Punem cozonacul in tava si il lasam inca 10-15 minute sa creasca.

Dam cozonacii la cuptorul preincalzit la 180°C pentru 45 minute. Cand ii scoatem din cuptor ii ungem cu ou si pudram cu zahar.
Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu fructe uscate" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Prăjitură cu morcovi și nuci - Deliciu aromat și pufos

pe 10.04 la 18:06

Pască fără aluat - Rețeta simplă și delicioasă pentru Paște

pe 10.04 la 10:56

Friptură de pui cu leurdă - Rețeta gustoasă și ușor de făcut

pe 09.04 la 08:39

Chec aperitiv - Rețeta savuroasă și sățioasă

pe 09.04 la 08:34

TOP
utilizatori

Valclaudia

1200 puncte

oanapl

1155 puncte

Rocsi

248 puncte

Gherca Daniela

205 puncte

mena29

100 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

RETETA RECOMANDATA
Cozonaci fara framantare