Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

de Constelatialeu in Dulciuri, 24 Dec 2024 | 442 vizualizari

 

Mie imi place sa testez diverse retete, bine le testez pe cele care imi inspira siguranta ca sunt corecte. De vreo saptamana imi tot apare pe facebook cozonacul Anytei Cooking, asa ca m-am pus pe treaba, acum ca am respectat sau nu in totalitate reteta e alta poveste, ce sa fac daca-mi plac stafidele, le-am bagat si pe ele in seama ( in reteta nu erau). Oricum fiecare isi pune amprenta in preparatul pe care-l face chiar daca reteta apartine altcuiva.Daca aveam starea necesara il framantam la mana ( n-am avut-o), data viitoare il framant la mana ( sunt curioasa de diferenta). Craciun Fericit !
Pentru acest Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect, am folosit urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, smantana, lapte, unt, nuca, stafide.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect
  • Aluat
  • 1 kg faina pt cozonac- Raftul Bunicii- nu fac reclama, asta am folosit
  • 7 galbenusuri ( am avut oo de la gaini crescute la tara, libere sa alerge unde vor)
  • coaja lamaie
  • 250 g zahar tos
  • 300 ml lapte cu 3,5 % grasime- caldut
  • 50 g unt cu 82 % grasime, la temperatura camerei
  • 50 g ulei
  • 50 g drojdie proaspata
  • 200 g smantana cu 20% grasime
  • 1/2 lingurita sare
  • Umplutura
  • 5 albusuri
  • 400 g nuca prajita si macinata
  • 150 g zahar
  • 2 linguri cacao
  • esenta rom - eu am folosit rom bautura -1 lingura
  • 270 g rahat colorat taiat bucatele mai mici
  • 100 g stafide aurii
  • 1 ou pt. uns
  • zahar brun si seminte mac pt. decor
Portii: 7
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect:

Cum se prepara acest Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

Mi-am pregatit de seara ingredientele sa fie la temperatura camerei. Dimineata cand m-am trezit ploua cu galeata, parca era toamna nu iarna, dar cum eu nu disper, mi-am zis ca e momentul sa bag lemne in soba de teracota si sa fac un foc strasnic, sa trosneasca lemnele in foc, sa miroasa a lemn ars si a Craciun( chiar daca afara nu este zapada). Mi-am pregatit si robotul ( ca nu eram apta sa framant). Am cernut faina in bolul robotului, separat am amestecat drojdia proaspata cu o lingurita de zahar-din cantitatea initiala- am frecat bine apoi am turnat un paharel cu lapte din cantitatea initiala, am amestecat bine si am lasat sa se hidrateze drojdia cca 10-15 min. Peste faina am adaugat sarea , coaja de lamaie, galbenusurile, smantana, untul, uleiul, drojdia hidratata si la final laptele caldul amestecat cu zaharul. Apoi am pus robotul la treba, cca 5 min , dupa care am lasat sa creasca 30 min. Dupa 30 min am mai mixitat la robot inca 5 min. Am scos aluatul si l-am framantat cu mana 5 min, dupa care l-ama sezat in bolul uns cu ulei si l-am lasat la dospit  cca 1si1/2 ora, am asezat castronul deasupra sobei de teracota( asa am redus dospirea de la 2 ore la 1 si 1/2 ora). Dupa ce a crescut aluatul l-am cantarit, apoi l-am impartit in doua parti egale, o parte am impartit-o in doua si am format un cozonac mare, cealalta parte am impartit-o in 6 bucati egale -cca 170 g- am format 6 cozonacei mici. 

Umplutura : Am prajit mai intai nuca si apoi am dat-o prin masina de macinat. Am batut cele 5 albusuri impreuna cu zaharul, cca 3-4 min, apoi am adaugat cacao, esenta de rom si stafidele, apoi am omogenizat bine.

Asamblare : Pt. cozonacul mare am impartit aluatul in 2 parti egale, am intins fiecare parte, am pus umplutura  de cacao si rahat, am rulat fiecare parte, apoi am impletit-o, am asezat cozonacul in forma de cozonac tapetata cu hartie de copt. Pt. cozonacei am impartit aluatul in 6 parti egale, am intins aluatul cat mai lung si nu foarte lat, am pus umputura de cacao si raharul, apoi am rulat si dupa aceea am format un melc pe care l-am asezat in forme speciale de ceramica, pt cuptor, tapetate cu hartie de copt. Am  procedat la fel de inca 5 ori. Am pus cozonacul si cozonaceii la crescut inca cca 30 min, apoi i-am uns cu ou batut bine , am presarat zahar brun si seminte de mac.

Am preincalzit cuptorul la 180 grade ( cuptor pe gaz), am asezat cozonacul si cozonaceii in tava cuptorului,am asezat tava cu cozonaci pe treapra a treia a cuptorului, sub tava am pus un ibric cu apa, dupa cca 20 min am acoperit cozonacii cu hartie de copt. N-am mai cronometrat cat au mai stat la cuptor, am mai verificat din cand in cand, fiecare isi cunaoste cuptorul si stie cat sa-i tina sa fie copti bine si sa nu se arda. I-am scos din cuptor si i-am lasat sa se raceasca in forme. De data asta n-am mai rupt unul asa cald, mie asa imi place sa mananc, am primit de la vecina o jumaatte de cozonat aburind, asa ca ai mei au ramas intacti, mai ales ca pe cei mici urma sa-i impachetez frumos si sa-i dau vecinei sa-i imparta in biserica in ziua de Craciun. Craciun Fericit cu sanatate si bucurii !

Incearcă si rețeta de Cozonac Leopard, foarte aspectuos și bun sau varianta de Cozonac moldovenesc, foarte pufos si bun.

Iți recomandăm și rețeta de Cozonac cu smantana si nuca, cu un aluat minunat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Somon la cuptor în stil asiatic - Rețeta perfectă pentru revelion

ieri la 10:30

Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert cozonac cu aluat oparit si smantana