Am pus ochii pe aceasta reteta inca de cand a postat-o Camelia.:-*
Eu am mai modificat-o pe alocuri. E absolut delicios acest cozonac.
E o reteta rapida si cu rezultat garantat.
Pentru aluatul de cozonac:
Pentru umplutura de cozonac:
Ingrediente pentru uns:
Ingredientele sunt pentru o tava mare de cozonac sau doua mai mici.
Pentru reusita cozonacului: in bucatarie trebuie sa fie cald, sa nu fie curent. Ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Nu se deschide usa cuptorului in primele 20 de minute.
Faina se cerne si se pune intr-un castron adanc. In mijlocul fainii se face o adancitura in care se pune maiaua obtinuta din amestecul de drojdie, 1 lingura de zahar, 2-3 linguri lapte caldut. Se lasa la dospit 15-20 de minute intr-un loc cald, ferit de curenti (in cuptorul preincalzit la 40-50° sau sub o patura).
Se adauga ouale, zaharul, sarea, untul topit, esenta de lamaie si laptele, apoi se amesteca cu lingura pana se obtine un aluat elastic.
Se acopera castronul cu un prosop si se pune din nou intr-un loc cald la crescut pana isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim umplutura pentru cozonac:
Stafidele se pun in apa calduta cu cateva picaturi de esenta de rom pentru cel putin 30 de minute, apoi se scurg bine de apa.
Se amesteca alunele macinate cu zaharul, cacao si albusul de ou batut, apoi se pune laptele fierbinte si se amesteca pana la omogenizare.
Se scoate aluatul pe masa pudrata cu faina si se imparte in doua.
Se intinde fiecare foaie in forma dreptunghiulara cu grosimea de ~ 0,5 cm si lungimea in functie de forma pe care o aveti.
Se pune umplutura din amesteecul cu cacaua pe fiecare foaie, se adauga stafide si rahat si apoi se ruleaza pe lungime.
Se impletesc cate 2 rulouri pentru a obtine un cozonac. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu putin unt.
Se mai lasa in tava 15-20 de minute inainte de a-l baga la cuptor.
Bagam la cuptor tavile de cozonac in cuptorul preincalzit la 180° pentru aproximativ 40 de minute pana capata o culoare rumena deasupra.
Dupa ce cozonacul s-a copt, se lasa 5 minute, dupa care se unge cu galbenus de ou amestecat cu putin lapte si se presara pe deasupra zahar.
Se lasa pe gratarul de la aragaz sau se pune la loc cald ferit de curent.
Cozonacul se taie a doua zi sau numai dupa ce s-a racit foarte bine.
Pofta buna!
1
Se pot umple si cu nuca sau mac.
2
Se poate face si cozonac simplu, daca nu doriti impletit. Se intinde foaia si se face un rulou mare si gros.