Cozonac "Raza Soarelui"

de mamaieelena in Prajituri, 18 Mai 2011 | 6462 vizualizari

 

M-a inspirat corina_33 de a modela astfel aluatul dar eu l-am facut de cozonac astfel:

 

INGREDIENTE

  • 1Kg.faina
  • 450ml.lapte
  • 400 gr zahar
  • 1 lingurita sare
  • 12 galbenusuri
  • 200gr.nuca macinata
  • coaja de la o lamaie
  • esenta de portocale
  • 3 plicuri cu zahar vanilat
  • 50gr.drojdie proaspata
  • 170gr.unt sau margarina
  • cateva stafide

 

Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac "Raza Soarelui":

Faina cernuta si pusa intr-un lichean,drojdia desfacuta cu putin lapte caldut si cu o lingurita de zahar si lasat sa se dospeasca.

Nuca am amestecat-o cu 100gr zahar si 50ml.lapte. Peste galbenusuri am pus sarea, iar restul de lapte l-am pus sa se infierbante si apoi l-am amestecat cu zaharul si mirodeniile,dupa care le-am asamblat astfel: laptele cu zaharul dizolvat, drojdia crescuta iar la sfarsit galbenusurile am framantat energic si treptat am pus margarina topita peste aluat framantand bine pana la omogenizare .Am lasat sa creasca pana si-a dublat volumul.

In tava de aragaz am pus hartie de copt si acolo am facut forma  din coca de cozonac asa cum este in imagine cu jumatate din coca iar din cealalta jumatate am intins-o dreptunghi si am pus pe toata suprafata toata nuca am rulat-o si apoi am taiat-o in rotund si le-am asezat in mijlocul formei am lasat din nou la crescut. Am pus la cuptorul incins la 180 grade pentru 45 minute. Inainte de a-l pune la cuptor am uns cu galbenus de ou,lapte si zahar.

Pofta buna.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac "Raza Soarelui"" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Cozonac cu crema de cacao, nuca, stafide si mac