Cozonac trandafir cu nuca, dietetic si normal

de Carmen in Dulciuri, 1 Sep 2016 | 3719 vizualizari

 

Stau de multe ori si ma gandesc cate fumuri aveam si eu in cap la tinerete , cu cata infrigurare cautam retete noi si cum caut acum caietele vechi de retete. Talentul ar trebui sa apara atunci cand iti doresti sa readuci la viata o reteta dar sa o imbraci modern.

Cum altfel mergea bucata mea de cozonac?

Cu o cafea buna si aburinda.

 

INGREDIENTE

  • 600 gr faina
  • 30 gr drojdie ( am pus un pliculet si un pic de drojdie uscata )
  • 300 ml lapte ( l-am incalzit usor )
  • 1 ou ( l-am batut ca pentru omleta cu praful de sare )
  • 1 praf de sare4 linguri cu ulei ( le-am pus in lapte si le-am incalzit impreuna)
  • 3 linguri de zahar ( Am folosit 3 linguri de green sugar )esente / miroase le zicea bunica mea (coaja de portocala, lamaie, esenta de vanilie si o jumate de baton de vanilie in lapte) .
  • Rezulta 2 cozonacei.
  • pentru umplutura:
  • - miez de nuca tocata grosier
  • - 1 lingura de green sugar
  • - un cubulet de unt moale pentru uns
  • pentru glazura:
  • - 3 linguri de green sugar
  • - 1 lingura de apapentru cel normal aceleasi cantitati ca mai sus dar cu zahar normal
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac trandafir cu nuca, dietetic si normal:

Am amestecat  faina cu drojdia praf si cu indulcutor greensugar

Am adugat laptele si uleiul incalzite usurel peste oul batut si apoi peste cele uscate si am pornit robotul.

Am infoliat vasul si sincer, mi-am vazut de alte` alea prin casa. Cand m-a lovit "piticul" si m-am gandit : ce ziceau aia de la Green Sugar? Ca nu se schimba proprietatile la procesare termica? Ia sa vedem daca au dreptate! Am pus alt zahar green - 3 linguri la caramelizat cu un strop de apa. Rezultatul nu a fost identic cu cel al zaharului normal ca aspect, dar inegalabil ca gust. E un pic mai deschis la culoare si avea tendinta sa se albeasca cand se racea, Am imbracat o craticioara in zaharul green caramelizat si am facut acelasi lucru cu alta craticioara cu zahar normal pentru comparatie. Si cat am lasat la racit zaharul. In timp ce cel normal paraia de zor, cel green era cuminte. Aluatul meu era de o frumusete rara. 

Am intins cele 2 foi pe rand. Am dat cu unt, am presarat nuca si zahar normal pe unul si greensugar pe celalalt. Am rulat, am taiat rondele si le-am pus in cele 2 craticioare fara sa le incurc.

Care e diferenta? Vedem cand rasturnam. Si rasturnam repede dupa ce coacem ( aprox. 30 minute la 175 de grade, functie si de cuptor) ca sa nu se intareasca zaharul caramel.

Gustativ - eu zic nicio diferenta in timp ce sotul meu ( Ursul pentru cunoscuti) a declarat raspicat ca celalalt e muuult mai bun (adica cel cu green sugar si la suprafata, caci  aluatul a fost acelasi)

Hai, sa aveti pofta!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac trandafir cu nuca, dietetic si normal" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Rocsi 1

01.09.2016, 21:19

O bucatica calda, nu as refuza

Panacris 1

02.09.2016, 09:35

mirela0911 1

03.09.2016, 19:26

As servi o bucata dimineata la cafea!

COMENTEAZA

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Pancakes cu frisca si peltea