Cus-cus cu sos de ciuperci si smantana

de RODIMUR in Mancaruri de legume, 20 Mai 2019 | 5766 vizualizari

 

Pentru cina de ieri seară am pregătit acest preparat delicios, cu ciupercile care ne rămăseseră de la frigărui. Este un preparat care poate fi servit așa, simplu, doar cu paste/cus-cus, mai ales la cină, sau ca garnitură.
Sosul de ciuperci cu smântână dă un gust foarte bun pastelor, cus-cusului, sau altei garnituri care însoțește un preparat de carne slabă. 
https://www.bucataras.ro/retete/sos-de-ciuperci-cu-smantana-90500.html

 

INGREDIENTE

  • 200 grame de cus-cus
  • 2 litri de apă rece
  • 1/2 linguriță de sare
  • Pentru sos:
  • 200 grame de ciuperci champignons
  • 75-100 grame de unt
  • 2 cepe mici
  • 4 căței de usturoi
  • 4 linguri încărcate de smântână grasă
  • 1 lingură de făină albă
  • 2 linguri de ulei
  • 200 ml de supă de legume (sau concentrată, sau apă simplă)
  • 1/2 legătură de mărar
  • sare
  • piper
Portii: 4
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cus-cus cu sos de ciuperci si smantana:

Se curăță ciupercile de pielițe, filamente și de baza piciorușelor, se spală în câteva ape și se taie, dar nu foarte mărunt.

Se curăță cepele și usturoiul, se spală, și se mărunțesc.

Se toarnă uleiul în tigaie și când se încălzește se adaugă untul feliat și apoi ceapa și usturoiul, mărunțite. Se sotează ușor aceste legume și se adaugă ciupercile tăiate. Se prepară ciupercile înăbușit, la foc mic și când mai scade apa pe care au lăsat-o, se adaugă 100 ml de supă de legume (sau concentrată, sau chiar apă) și se lasă tigaia acoperită la foc mic, ca să se pătrundă bine ingredientele și să scadă lichidul.

Când lichidul a mai scăzut, se adaugă smântâna amestecată cu făina și subțiată cu  100 ml de supă de legume (sau concentrată, sau apă simplă). Se fierbe sosul timp de 6-7 minute, la foc mic, după care se condimentează cu sare și piper, după gust și se ia tigaia de pe foc.  Se adaugă mărar tocat fin.

Între timp se fierbe cus-cusul în apă cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când este gata fiert, se strecoară, se clătește cu apă rece, se scurge și se pune pe un platou.

Se toarnă sosul fierbinte peste cus-cus și se servește imediat, ca preparat simplu, sau ca garnitură lângă un preparat de carne slabă.

TIPS-URI

1

Turnați mai întâi două linguri de ulei de floarea soarelui, în tigaie, pentru ca untul să nu se ardă și să capete un gust rău.

2

Puteți folosi orice tip de ciuperci aveți și nu le tăiați prea mici.

3

În loc de supă de legume, puteți folosi supă concentrată, sau apă simplă.

4

Subțiați smântâna tot cu supă de legume/concentrată/apă simplă.

5

Fierbeți sosul la foc mic timp de 6-7 minute și la sfârșit condimentați, după gust, cu sare și piper.

6

Puteți renunța la mărar, dacă nu vă place.

7

Turnați sosul fierbinte peste cus-cus, în platou și serviți imediat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cus-cus cu sos de ciuperci si smantana" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pulpe de pui pe pat de varza dulce

ieri la 14:48

Cum sa faci o casuta din turta dulce - un proiect delicios si creativ

pe 19.11 la 20:43

Omuleti din turta dulce - reteta delicioasa pentru sarbatori

pe 19.11 la 20:36

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciuperci umplute la tigaie -2