Pentru cina de ieri seară am pregătit acest preparat delicios, cu ciupercile care ne rămăseseră de la frigărui. Este un preparat care poate fi servit așa, simplu, doar cu paste/cus-cus, mai ales la cină, sau ca garnitură.
Sosul de ciuperci cu smântână dă un gust foarte bun pastelor, cus-cusului, sau altei garnituri care însoțește un preparat de carne slabă.
https://www.bucataras.ro/retete/sos-de-ciuperci-cu-smantana-90500.html
Se curăță ciupercile de pielițe, filamente și de baza piciorușelor, se spală în câteva ape și se taie, dar nu foarte mărunt.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, și se mărunțesc.
Se toarnă uleiul în tigaie și când se încălzește se adaugă untul feliat și apoi ceapa și usturoiul, mărunțite. Se sotează ușor aceste legume și se adaugă ciupercile tăiate. Se prepară ciupercile înăbușit, la foc mic și când mai scade apa pe care au lăsat-o, se adaugă 100 ml de supă de legume (sau concentrată, sau chiar apă) și se lasă tigaia acoperită la foc mic, ca să se pătrundă bine ingredientele și să scadă lichidul.
Când lichidul a mai scăzut, se adaugă smântâna amestecată cu făina și subțiată cu 100 ml de supă de legume (sau concentrată, sau apă simplă). Se fierbe sosul timp de 6-7 minute, la foc mic, după care se condimentează cu sare și piper, după gust și se ia tigaia de pe foc. Se adaugă mărar tocat fin.
Între timp se fierbe cus-cusul în apă cu sare, conform recomandărilor de pe ambalaj. Când este gata fiert, se strecoară, se clătește cu apă rece, se scurge și se pune pe un platou.
Se toarnă sosul fierbinte peste cus-cus și se servește imediat, ca preparat simplu, sau ca garnitură lângă un preparat de carne slabă.
1
Turnați mai întâi două linguri de ulei de floarea soarelui, în tigaie, pentru ca untul să nu se ardă și să capete un gust rău.
2
Puteți folosi orice tip de ciuperci aveți și nu le tăiați prea mici.
3
În loc de supă de legume, puteți folosi supă concentrată, sau apă simplă.
4
Subțiați smântâna tot cu supă de legume/concentrată/apă simplă.
5
Fierbeți sosul la foc mic timp de 6-7 minute și la sfârșit condimentați, după gust, cu sare și piper.
6
Puteți renunța la mărar, dacă nu vă place.
7
Turnați sosul fierbinte peste cus-cus, în platou și serviți imediat.