Desert cozonac cu mac

de katty in Dulciuri, 10 Apr 2018 | 2890 vizualizari

 

Bunatati de Paste

 

INGREDIENTE

  • Coca:
    • 1/2 kg faina alba
    • 150gr zahar
    • 100 gr unt
    • 25 gr drojdie
    • 250 ml lapte
    • 4 galbenusuri
    • 1 lingura ulei+pentru uns blatul de lucru
    • o lingura coaja de portocala si lamaie
    • 1/2 lingurita sare
    • 1 plic zahar vanilat
    • 1 galbenus+1 lingura lapte pentru uns
    Umplutura:
    • 200 gr mac
    • 300 ml lapte
    • 3 linguri zahar
    • 2 galbenusuri
    • 2-3 linguri pesmet
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu mac:

Cernem faina intr-un castron adanc. Oparim laptele. Luam 2-3 linguri de faina intr-un castron si turnam lapte fierbinte, amestecand continuu, sa nu se faca cocoloase. Amestecam pana obtinem consistenta unei paste. Lasam sa fie doar calduta, apoi adaugam o lingurita zahar si drojdia. Omogenizam si lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul. 

Galbenusurile le frecam mai intai cu sarea, apoi adaugam zaharul, coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat, uleiul si la sfarsit jumatate din cantitatea de unt topit la temperatura camerei.

Facem o adancitura in mijlocul fainii in care punem drojdia crescuta, galbenusurile, restul de lapte caldut. Framantam pana aluatul se desprinde usor de pe peretii vasului. Din acest moment vom framanta aluatul de de jos in sus, turnand si restul de unt topit, caldut pana in momentul cand este incorporat tot untul. Acoperim vasul cu un prosop si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Pregatim umplutura. Punem la fiert laptele cu macul macinat si zaharul pana seaca laptele . Dam jos, lasam sa se raceasca, apoi adaugam pesmetul si albusurile. Omogenizam compozitia.

Intindem aluatul pe un blat de lemn uns cu putin ulei, asezam umplutura si rulam. Asezam cozonacul intr-o forma, il lasam sa mai creasca 1/2 de ora, apoi il ungem cu galbenusul batut cu lapte si il dam la cuptorul preincalzit la foc mediu.

Scoatem cozonacul cand este gata, il acoperim cu un prosop si il lasam sa se raceasca.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu mac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert pasca in trei straturi cu branza, ciocolata si bezea