Desert cozonac varianta Roscata

de Constelatialeu in Dulciuri, 24 Dec 2017 | 3544 vizualizari

 

I-am zis varianta ''Roscata'' pentru ca m-am inspirat de la Roxana Roscata, aia a lui Reisnaor, doar ca n-am respectat reteta 100% ca nu pot, ma tine-o scama de fiecare data......si eu si ea suntem romance, nu va luati dupa nume, deci  merge la concurs ''reteta romaneasca''.....:)))

 

INGREDIENTE

  • 1, 320 kg faina ( am folosit faina Gyermelyi)
  • 200 g zahar
  • 200 g osanza topita
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 pliculet drojdie uscata
  • sare
  • 500 ml lapte
  • 4 oua
  • coaja lamaie
  • coaja portocala
  • Umplutura
  • 2 albusuri
  • 100 g zahar farin
  • 2 linguri cacao
  • 300 g nuca macinata
  • 3-4 linguri lapte
  • stafide
  • rahat colorat
  • Pentru uns
  • 1 galbenus + 1 lingura lapte
Portii: 3
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac varianta Roscata:

Am cernut faina intr-un castron incapator, am presarat putina sare si am amestecat. Separat ne ocupam de maia,am amestecat drojdia uscata cu drojdia proaspata, am adaugat 1 lingura cu faina si cca 50 ml lapte caldut, am omogenizat si am lasat sa creasca cca 10 min. Restul de lapte caldut l-am amestecat cu zaharul si coaja de lamaie si portocala (am folosit pliculete de la Dr. Oetker cu coaja de lamaie si portocala). Am topit osanza (sa va explic cum sta treaba cu osanza, ca poate multi nu stiu, osanza e grasimea de pe burta porcului, se poate folosi in stare solida, se aduna de pe burta se lasa sa se raceasca apoi se curata de pieliti si s eda la masina de tocat, se foloseste pentru aluaturi foitaj sau varianta topita si tinuta in borcane, se foloseste la diverse, cornulete, cozonac). Facem o adancitura in mijlocul castronului, adaugam maiaua si incepem sa amestecam, turnam si laptele, putin cate putin, apoi adaugam osanza topita si omogenizam, la final adaugam si ouale batute bine, incepem sa framantam pana coca nu se mai lipeste de maine, am framantat mai  bine de 30 min. Apoi acoperim castronul cu un servet si lasam sa creasca, cca 2 ore. Dupa ce a crescut am impartit coca in 5 parti egale si am lasat sa mai creasca cca 10-15 min cat am pregatit eu umplutura.

Umplutura:

Am mixat albusurile cu zaharul pudra, am adaugat cacao si nuca si la final laptele (laptele l-am folosit sa mai subtieze umplutura era prea groasa si nu s eputea intinde). rahatul l-am taiat bucatele mai mici.

Asamblare:

Am intins fiecare bucata de coca, peste care am intins umplutura de nuca, am presarat stafide si apoi bucatele de rahat, am rulat si am avut grija sa inchid capetele bine s anu iasa umplutura, Am impletit doua cate doua  sulurile formate, pe al cincilea l-am rulat formand un melc si l-am asezat intr-o forma mica de tort. Am asezat cozonacii formati in tavile tapetate cu hartie de copt i-am uns cu galbenus de ou amestecat cu lapte, i-am mai lasat cca 20 min sa creasca. Am bagat formale la cuptorul preincalzit la 180 grade, se coc 40-45 min., aici e treaba discutabila, ca fiecare-si cunoaste cuptorul si stie cam cat sa-i lase la copt, cand incep sa se rumeneasca si trec testul scobitorii sunt gata. ii scoatem din forme si ii acoperim cu un servet. E stiut, eu rup din cozonacul cald si mananc, am mancat cam jumatate dintr-un cozonac, pentru ca atunci imi place cel mai mult.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac varianta Roscata" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Cel mai bun si pufos cozonac, facut cu drojdie Pakmaya