Cred ca ar trebui declarati minune culinara :)))) ))) Deliciosi, minunati, uriasii mei insiropati!
Sirop:
Faina cernuta se pune intr-un vas, praful de sare pe margine, in mijloc, drojdia uscata.
Intr-un vas larg, la foc mic, se pune laptele, in el, zaharul si vanilia si se amesteca pana la dizolvarea completa. Cand zaharul s-a dizolvat perfect, punem untul si il topim, tinem vasul tot pe foc mic, apoi il tragem de pe aragaz si punem iaurtul si galbensurile. Avem grija ca in acest moment compozitia sa fie calda, dar nu fierbinte.
Cand compozitia atinge temperatura optima, turnam peste faina din lighenas si framantam aluatul pana se omogenizeaza, la mine a fost nevoie sa mai adaug 4 linguri de faina.
Ca sa aveti idee, este gata in momentul in care, atunci cand in timpul framantarii ridicati aluatul de la baza, sa se salte cu totul, sa nu ramana lipit.
Am acoperit cu un servet curat aluatul.
Am pus lighenasul cu baza in alt vas mai largut cu apa fierbinte ca sa ajute cresterea si am lasat aproape de ochiul aragazului deschis.
Cand a crescut si si-a dublat volumul, am pregatit suprafata de intins, am infainat-o usor.
Am pus tot aluatul, l-am intors de cateva ori pe suprafata infainata apoi l-am mutat inapoi in lighenas.
Din bucata respectiva, am format doua snururi pe care le-am unit si prin rasucire am format opturile.
Mucenicii i-am asezat in tava de aragaz tapetata cu pergament si i-am mai lasat la crescut 30 de minute.
Inainte sa ii bag in cuptor, i-am uns cu galbenusurile amestecate cu lapte si vanilie.
Am copt mucenicii 30 de minute, la 180 de grade C.
Intre timp, am preparat siropul, am pus pe foc apa cu zaharul, vanilia si esenta de rom si am dat un clocot.
Cand mucenicii au fost gata, i-am scos din cuptor si i-am mutat, dupa ce s-au racit putin, intr-o tava mai mare si peste ei, am turnat siropul fierbinte, apoi i-am uns cu miere si i-am presarat cu nuca din belsug.
O minunatie!