Amandine adevarate, cu glazura din fondant. Mi-a fost teama de fondant, dar mi-a iesit din prima si acum nu mai am nicio emotie. Intra-devar fondantul e cel care da aspectul si gustul amandinelor adevarate. Singura problema e ca am facut prea putin, trebuia sa fac o cantitate mai mare, dubla chiar, pentru a putea glasa bine de tot amandinele. Data viitoare ...
Blat: Ouale se separa, albusurile se bat spuma tare. Galbenusurile se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, uleiul si apa si se bat cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Ideal e sa se bata pana se topeste zaharul. Peste galbenusurile batute adaugam faina amestecata cu cacao si praful de copt. Amestecam cu mixerul. Compozitia e destul de vartoasa insa va deveni pufoasa de la albusuri. Lasam mixerul deoparte si adaugam albusurile batute, amestecand cu lingura de jos in sus. Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si punem in cuptorul incalzit in prealabil. Coacem blatul pana trece testul cu scobitoarea. In general 30-35 minute. Il lasam apoi la racit.
Crema: Intr-un vas se pune frisca lichida si ciocolata rupta bucatele. Se pune vasul pe foc mic si se amesteca in continuu pana se topeste ciocolata. Se pune crema la rece si apoi se bate cu mixerul pana devine spumoasa. Se pastreaza 3-4 linguri de crema pentru decor.
Fondant: Aici am avut ceva emotii pentru ca n-am mai facut fondant pana acum si am citit ca multe fete au dat gres.
Mai intai punem un vas in figider sa stea la rece. Eu am pus o oala mica de inox.
Se pune apa intr-un vas, se toarna zaharul pe mijloc, avand grija sa nu ajunga pe peretii vasului. Se lasa sa fiarba siropul aproximativ 10-12 minute. Daca incepe sa se lipeasca zaharul de peretii vasului, curatam cu o pensula inmuiata in apa rece. Intr-un pahar punem apa rece si picuram sirop de zahar. Daca se aduna sub forma unei bilute pe fundul paharului, inseamna ca e gata. Adaugam mierea (sau energizantul) si luam vasul deoparte. Scoatem oala din frigider si turnam siropul in vasul racit. Batem cu mixerul pana incepe sa se ingroase si sa se albeasca. Trebuie sa arate ca in poza de mai jos. Lasam vasul deoparte. Fondantul se va intari foarte repede.
Asamblare: Se taie blatul pe jumatate, se pune primul blat pe un platou, se insiropeaza bine, se pune crema, apoi al doilea blat si se insiropeaza. Se lasa la frigider doua ore, apoi se portioneaza sub forma de cuburi. Punem vasul cu fondant pe baie de aburi si amestecam usor pana devine fluid. Adaugam 1-2 linguri apa cat sa se poata lucra cu fondantul, adaugam si 2 linguri cacao si amestecam bine. Cu acest fondant glasam fiecare prajitura. Punem cam o lingura de fondant pe fiecare amandina, apoi optional trasam dungi cu ciocolata alba si facem cate o avelina din crema. (In poza se vede doar fondantul fara cacao, ca n-am mai avut timp sa pozez toate etapele.)
Se pun amandinele la frigider si se servesc reci.