Desert prajitura cu branza si crumble

de Merisor in Prajituri, 24 Apr 2017 | 5422 vizualizari

 

Îmi plac de mor aluaturile fragede, nisipoase, care se topesc instant la degustare, iar aluatul de crumble, este chiar grozav de bun.
Am tot preparat crumble cu fructe, cu gem și mi-am zis că ar fi timpul să-l încerc și cu brânză.
A ieșit o prăjitură cu brânză și crumble chiar deosebit de bună.
Iar mie, la umplutura de brânză, îmi place să combin brânza dulce cu puțină telemea, truc deprins de la soacra mea cu ani în urmă.
Nu se pune multă brânză telemea, doar atât căt să devină ușor sărată compoziția, dar vă spun că va da un gust aparte, combinația.
 

 

INGREDIENTE

  • 3 ouă
  • 250 g unt (82% grăsime)
  • 150 ml lapte
  • 1 lingură ulei
  • 200 g zahăr
  • 800 g brânză de vaci, proaspătă
  • 200 g brânză telemea, veche
  • 2 linguri gris (opțional)
  • 50 g stafide aurii
  • 600 g făină
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • 2 lingurițe esență de lămâie (opțional)
  • sare
  • 1/2 plic praf de copt
  • un vârf cuțit bicarbonat de sodiu sau amoniu
  • zahăr pudră pentru decor
Portii: 24
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura cu branza si crumble:

Mai întâi, aducem ingredientele la temperatura camerei, cu 20-30 de minute înainte de a începe procesul tehnologic de preparare.

Cernem făina într-un bol, dacă avem răbdare, o cernem de două ori să fie aerată.

Separăm gălbenușurile de albușuri și presărăm câte puțină sare peste ambele.

Frecăm gălbenușurile cu sarea, apoi adăugăm 100 g zahăr pudră și le frecăm în continuare, după care adăugăm untul ușor moale, tăiat în cubulețe și începem să presărăm, treptat, făină, amestecând aluatul cu vârful degetelor până devine omogen.

La un crumble obișnuit, nu se pun gălbenușuri, iar untul se adaugă rece, dar eu am procedat un pic altfel, o să vedeți și de ce.

Când obținem un aluat nelipicios și nisipos, ne oprim din a adăuga făină și împărțim aluatul în două părți. Cam 400-425 g de făină mi-a înglobat acest aluat.

2/3 din aluat îl punem într-o folie alimentară și îl dăm la frigider, iar peste aluatul rămas, adăugăm uleiul, laptele, 1/2 din coaja rasă de lămâie, bicarbonatul stins in zeama de la 1/2 lămâie și încorporăm restul de făină amestecată cu praful de copt.

Eu am mai pus și o linguriță de esență, pentru un plus de aromă.

Fământăm un aluat compact, ușor moale și nelipicios, pe care îl lăsăm la odihnit 10-15 minute, la frigider, acoperit cu folie alimentară.

Pentru umplutură, sfărâmăm brânza telemea sau o dăm pe răzătoare și o amestecăm cu brânza proaspătă.

Adăugăm coaja rasă de la 1/2 lămâie, o linguriță esență de lămâie și stafidele hidratate, în prealabil, în puțină apă călduță și, dacă brânza este mai zemoasă, adăugăm puțin gris.

A mea a fost zemoasă, fiind brânză proaspăt făcută (de mama mea), așa că am adăugat 2 linguri rase de gris.

Mixăm albușurile spumă cu praful de sare, apoi adăugăm, treptat, 100 g zahăr pudră și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.

Încorporăm apoi bezeaua în amestecul de brânză, obținând astfel o umplutură foarte aerată.

Ungem tava cu puțin ulei, presărăm și făină, apoi întindem aluatul fraged în ea.

Putem să-l întindem întâi pe masă, apoi îl transferăm, dar eu l-am întins direct în tavă.

Peste aluat, întindem uniform umplutura de brânză și sfărâmăm deasupra, cu degetele, aluatul de crumble.

Coacem prăjitura cu brânză și crumble pentru 30-35 minute, în cuptorul preîncâlzit, la 180 de grade C.

O lăsăm apoi să se tempereze, o pudrăm cu zahăr și o porționăm.

Noi o servim ușor caldă, în general cu un iaurt bun, sau kefir, dar merge de minune și cu un ceai aromat sau o cafea bună.

 

TIPS-URI

1

Dimensiuni tava de copt: 26/36 cm

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura cu branza si crumble" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (29)

Rahela Velicu 1

11.05.2017, 09:12

Minunata prajiturica!

Xandrinne 1

12.05.2017, 06:35

RuxyRux 1

09.11.2017, 23:32

O minunatie...candva am preparat si eu asa o combinatie...e perfecta! Arata delicios!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert chec umplut