Tarta cu caise este una din cele mai delicioase tarte, cel putin pentru mine, care imi aminteste de copilarie, o tarta care o faceam, desigur in sezonul fructelor de vara, foarte des. Blatul pufos din pandispan va fi usor insiropat de caise si, in acelasi timp, va parfuma tarta noastra, iar atunci cand o vom rasturna, vom obtine o tarta cu un aspect deosebit de frumos si cu un gust dulce-acrisor. O puteti face si cu alte fructe dorite, capsuni, mere, piersici, ananas, prune, pere..etc. Daca fructele folosite nu sunt prea dulci, puteti sa le amestecati cu zahar mai mult, iar dupa coacere, fructele vor fi usor caramelizate. Initial, stratul de fructe va fi baza prajiturii, deasupra blatul de pandispan, iar atunci cand vom rasturna tarta, ele se vor inversa. Desigur ca la blatul de pandispan nu vom folosi parf de copt, dar pentru a obtine un blat pufos va trebui sa mixam ouale cu zaharul pana cand obtinem o crema consistenta, iar cu cat vom bate mai mult, cu atat blatul va fi mai aerat si mai pufos. Asta este unul din secretele blatului reusit, iar al doilea secret este, sa nu deschidem usa cuptorului pe timpul coacerii, minim primele 30 de minute, ca sa nu se lase blatul.
Pentru coacerea tartei, eu am folosit un vas rotund yena cu diametrul de 26 cm, in prealabil unsa bine cu unt, dar puteti folosi si o tava dreptunghiulara sau patrata, dar sa aveti grija sa fie cu peretii mai inalti.
Mai intai, ne vom ocupa de caise. Dupa ce le-am spalat bine, le vom scoate samburii, iar daca sunt mai acrisoare, le vom presara cu peste 100 g de zahar si le vom lasa deoparte. Ouale le vom pune intr-un bol sau in vasul de la mixer, la care vom adauga, sarea, zaharul, vanilia, apoi vom incepe sa mixam, mai intai la viteza mica si treptat, marim viteza pana cand amestecul isi va tripla volumul si va deveni albicios, avind consistenta unei creme si nu se mai simt cristalele de zahar. La sfarsit, vom adauga untul putin caldut si faina, dar incercam sa nu mixam, ci cu ajutorul unei spatule vom amesteca de jos in sus, pana se va omogeniza complet compozitia de pandispan.
Intre timp, vom incalzi cuptorul la 180 grade C si vom unge tava cu untul moale, care a fost deja la temperatura camerei. Mai intai, vom aseza in tava caisele, iar daca au fost amestecate cu zahar, le vom rasturna cu tot cu sucul lasat, dar vom incerca sa acoperim bine toata suprafata vasului. Deasupra vom turna aluatul pentru blat si vom introduce tava in cuptorul preincalzit, pentru aproximativ 40-45 de minute (depinde de cuptorul fiecaruia). De retinut : Nu deschideti cuptorul primele 30 de minute!
Dupa 40 de minute, putem sa deschidem si sa verificam tarta noastra; daca este deja rumenita, iar marginile se desprind de tava, putem spune ca este gata, dar nu inainte de a-i face testul scobitorii, daca scobitoarea este curata, atunci o vom scoate din cuptor si o vom lasa sa se raceasca cateva minute. Dupa racire, deasupra tavii vom pune un platou care e mai mare decat vasul in care am copt tarta si tinand strans o vom rasturna dintr-o singura miscare. Dar inainte de a rasturna, va trebui sa ne asiguram ca nu sunt lipite marginile, ca prin rasturnare sa nu se rupa. Daca nu a cazut, o mai lasam intoarsa, dar fara sa o fortam. O vom lasa sa se raceasca complet, iar sucul lasat prin coacere va insiropa si parfuma tarta noastra. Lasam sa se raceasca bine, dupa care o putem servi alaturi de o cafea sau de un ceai. Gustul ei dulce-acrisor este deosebit, trebuie sa va reamintesc ca este una din cele mai gustoase tarte si o veti savura cu mare placere..!
Pentru aspectul ei, inainte de servire o puteti pudra cu zahar vanilat. Puteti sa incercati, daca nu va plac caisele si cu alte fructe care va plac mai mult.
1
Nu deschideti cuptorul primele 30 de minute!
2
Dupa 40 de minute, faceti testul cu scobitoarea.