Un minunat tort de ziua sotulu!
Am ales sa fac o crema de turron ( de origine spaniola)...am gasit-o la un Lidl in Franta si ingredientul principal sunt arahidele.
Ca tot aveam visinata mai dulce prin casa, am optat pentru a doua crema.
Se combina perfect ambele creme pentru un tort delicios, dar interzis minorilor!!! :D
Pentru blat:
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel riscam ca blatul sa se lase pe mijloc!
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute, adaugam zaharul, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
Oprim mixerul si in aluat adaugam putina esenta de vanilie si rom (eu folosesc aceste arome pentru ca nu prea imi place gustul intens de ou in blat, dar puteti omite acest lucru), mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site, punem faina amestecata cu praful de copt si cacaua, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn, pana incorporam faina de celelalte ingrediente.
Dupa ce am terminat aluatul, il turnam intr-o tava detasabila de 24 cm, tapetata cu hartie de copt doar pe fund, iar marginile le ungem cu ulei si presaram putina faina, pentru a nu se lipi, apoi dam tava la cuptorul preincalzit, pentru 35-40 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea sau cu batul de frigarui (in cazul meu :D )
Cand blatul este gata, inchidem cuptorul si lasam tava acolo cu usa intre-deschisa pentru a nu se raci brusc ca altfel riscam sa se lase.
Cand s-a racit in totalitate, il scoatem din tava, pe margini ne ajutam de un cutit, apoi il taiem in 3 pe orizontala.
Mousse se turron:
Punem gelatina la hidratat in apa rece.
Amestecam galbenusul cu turronul, pe care l-am taiat foarte marunt, pana devine o pasta. Peste aceasta pasta, adaugam lichiorul si mai amestecam putin.
Frisca lichida o incalzim atat cat sa fie calduta si adaugam in ea foile de gelatina, amestecam bine pana se topeste toata gelatina. Turnam peste compozitia de turron si omogenizam.
Punem pasta de turron peste frisca batuta si mixam pana devine o crema numai buna de pus pe tort.
Spuma de visinata:
Hidratam gelatina in apa rece.
Galbenusurile le mixam bine cu zaharul pana devin de culoare albicioasa, pe urma adaugam laptele (cald spre fierbinte) in fir subtire si amestecam energic.
Transeram compozitia de oua cu lapte intr-un ibric si punem pe aragaz la foc mic amestecand continuu pana ce compozitia se ingroasa. Dupa ce s-a ingrosat o dam deoparte si lasam sa se racoreasca. Dupa ce compozitia s-a racorit adaugam visinata si gelatina pe care am bagat-o cateva secunse la micounda.
Cand compozitia ajunge la temperatura camerei o amestecam cu frisca batuta, mixam bine pana obtinem o crema spumoasa.
Asamblare:
Pe un platou mare si plat asezam prima foaie de blat impreuna cu inelul detasabil de la tava, insiropam bine toata suprafata si turnam prima crema de turron, nivelam usor, dupa care punem a doua foaie de blat, insiropam, crema a doua de visinata si la final ultima foaie de blat si din nou insiropam. Invelim tava in folie de plastic si dam la frigider pana a doua zi.
Scoatem usor inelul detasabil cu ajutorul un cutit si invelim tortul intr-un strat uniform cu spuma de frisca pe care am mixat-o inainte de a scoate tortul de la frigider.
Glazura o pregatim intre timp (topim ciocolata la bain marine si cand este calduta o turnam de jur imprejurul tortului). Cu restul de ciocolata punem intr-un pos si scriem (...).
Ornam cu portocala, visine si kiwi (sau dupa imaginatie).
Pofta buna!!!