Pentru blat m-am inspirat de la Oana (multumesc :-*), crema am facut-o cum am gandit eu de cuviinta ca ar fi pe gustul nostru si a iesit un deliciu!
Pt. blat:
Pt. crema:
Mai avem nevoie de:
Blatul: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Separat se amesteca nuca macinata cu faina si praful de copt. Se incorporeaza ingredientele uscate in spuma in 2-3 reprize, amestecand cu grija de jos in sus, pana la omogenizare. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, tapetata cu hartie de copt.
Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pana trece testul scobitorii, cca 30 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine apoi se taie in trei parti.
Crema: Galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga amidonul apoi laptele cate putin pentru a nu face cocoloase. Se pune pe foc mic si se lasa sa fiarba pana se ingroasa ca o budinca.
Separat se mixeaza mascarponele, adaugand in 2-3 reprize frisca lichida. Din acest amestec se opresc 3-4 lg, restul se omogenizeaza treptat cu budinca racita.
Intr-o cratita se pune zaharul la caramelizat. Cand s-a topit tot se adauga nuca, se amesteca bine apoi se rastoarna pe hartie de copt. Se lasa sa se raceasca apoi se macina, nu foarte fin, sa ramana si bucatele mai mari.
Pe un platou se aseaza primul blat, se unge cu o treime din crema de vanilie, se pune al doilea blat, se une cu crema iar deasupra se pune ultimul blat. Se imbraca tortul in crema de vanilie ramasa iar deasupra se fac cateva moatze din crema de mascarpone cu frisca pastrata.
Se tapeteaza pe margini cu krantz-ul de nuca (la capitoul acesta trebuie sa mai exersez) si se presara si deasupra. Se da la frigider pana in momentul servirii.
Pofta buna!
1
Pentru blat se pot folosi cu succes albusuri ramase si pastrate la congelator (eu am avut 5).
2
Crema se poate prepara si fara mascarpone.
3
Tava folosita are diametru de 21 cm.