Un tort delicios, inscris cu tot dragul la categoria „ Retete cu dragoste”.
Ne plac mult deserturile cu aromă de cafea, de orice fel, pentru că suntem consumatori de cafea, mai ales de ness.
Acum să nu vă gândiți că se folosește multă cafea, la un desert, așa încât să afecteze inima celui care îl consumă :)
Se pune cu măsură, atât cât să se simtă aroma, nu mai mult.
Preparare blat
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade C.
Mixăm albușurile spumă, apoi adăugăm, treptat, zahărul și mixăm în continuare până vom obține o bezea fermă, care va sta fixă pe pereții recipientului, atunci când îl întoarcem invers.
După ce adăugăm jumătate din cantitatea de zahăr, adăugăm și zeama de lămâie. Aceasta ajută bezeaua șă devină mai rapid, fermă.
Adăugăm gălbenușurile și omogenizăm compoziția mixând la o treaptă mai mică, apoi înlăturăm mixerul și folosim o spatulă, sau un tel.
Urmează făina, pe care o cernem deasupra compoziției și amestecăm cu spatula de jos în sus, cu mișcări circulare, apoi adăugăm nuca și de asemeni amestecăm ușor cu spatula, până omogenizăm compoziția.
Tapetăm baza formei de copt cu hârtie pergament, iar pereții laterali îi ungem cu puțin ulei și presărăm puțin zahăr pudră, acesta va ajuta blatul de tort să se desprindă de pe pereți, după coacere.
Coacem blatul de tort cu nucă, pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, dar în ultimele 5 minute, facem și testul cu scobitoarea.
După stingerea focului, nu scoatem blatul imediat din cuptor, ci îl mai lasăm 2-3 minute, pentru a nu se deforma, la contactul cu aerul rece.
De asemeni, nu îl vom scoate imediat din forma de copt, ci îl lăsăm să se tempereze ușor.
Este un blat destul de înalt, care se va secționa în trei părți.
Preparare sirop
Se fierbe apa cu zahărul și se amestecă în vas, până la topirea zahărului.
Se stinge focul, și se adaugă esența.
Preparare krantz
Se pune zahărul la caramelizat, amestecându-se continuu pentru a nu se arde, iar când este complet diluat se adaugă nuca și se amestecă intens.
Se întinde imediat nuca îmbrăcată în caramel, pe o hârtie de copt, în strat cât de subțire, așa încât să nu fie miezul de nucă îngrămădit, unul peste altul.
Se lasă așa până se răcește definitiv, apoi se zdrobește cu sucitorul de aluaturi.
O parte din krantz, îl măcinăm fin pentru a-l adăuga în cremă( cam 3 linguri de krantz fin am pus eu).
Preparare cremă de cappuccino
Se mixează gălbenușurile cu zahărul și un praf de sare, până devin spumoase, apoi se adaugă amidonul amestecat cu făina și diluate în puțin lapte rece și se omogenizează compoziția.
Se adaugă treptat laptele fierbinte, în care s-a diluat cappuccino, se omogenizează din nou și se fierbe crema amestecând în ea continuu, până se îngroașă ca o budincă.
Se ridică vasul de pe foc și se lasă crema la răcit, apoi se mixează cu untul moale, ușor spumat și se adaugă krantzul.
Asamblare tort
Blatul de tort se secționează în trei părți, care se însiropează, în special pe margini.
Se așează prima parte pe platou, se întinde peste ea 1/3 din cremă, se acoperă cu a doua parte de blat, iar se întinde 1/3 din cremă, apoi se așează a treia parte de blat.
Înconjurăm tortul cu pereții detașabili ai formei de copt și îl dăm așa la rece pentru câteva ore bune, pentru a se întări crema și a se așeza tortul frumos.
Dacă nu strângem pereții formei în jurul tortului și îl lăsăm pur și simplu pe platou, s-ar putea să nu obținem un aspect plăcut și uniform al tortului, având în vedere că blaturile sunt însiropate și au tendința de a se alungi peste cremă. Bine, acum depinde și cât de însiropat vă place să fie blatul, eu prefer torturile bine însiropate.
Cu restul de cremă ornăm tortul și pe deasupra și de jur împrejur, apoi îl îmbrăcăm în krantzul mărunțit.
Deasupra, pentru decor am folosit o formă de plastic crestată cu o inimioară și am cernut puțină cacao.
Tips pentru tort cu cremă de cappuccino și krantz
Acum să vă explic cum îmbrac eu tortul pe laterale cu krantzul.
Folosesc un platou dreptunghiular de plastic, sau un tocător subțire de platic, pe care îl țin cu o mână înclinat, pornind de la baza tortului, exact de pe platou.
Cu cealaltă mână presar krantzul, aruncându-l ușor pe lateralele tortului, de sus în jos.
Bineînțeles că mult krantz se va aduna la baza tortului, pe platou, dar apoi îl ridic ușor, presându-l peste tort cu lama lată și subțire a unui cuțit de filetat.
Am dat această explicație pentru că am văzut multe întrebări despre cum se ornează pereții laterali ai unui tort.
Tare bun a fost acest tort cu cremă de cappuccino și krantz, îl voi repeta cu prima ocazie!
Sper să vă încânte rețeta mea și s-o testați cu încredere!