Am facut acest tort de Sf. Constantin si Elena pentru o persona draga mie. A fost foarte apreciat de invitati. Nu are rost sa-l mai laud si eu ;) asa ca ii urez inca o data sarbatoritei ...La multi ani, Filuta!
Punem gelatina la hidratat cu apa rece 200 ml pentru 15-20 minute.
Intr-o strecuratoare punem fructele din compot la scurs.
Zaharul se amesteca cu galbenusurile, praful de sare, faina si laptele si se pune pe foc mic. Se amesteca continuu cu un tel, avand grija sa nu se prinda de cratita. Dupa ce s-a ingrosat, se trage cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand pentru a preveni pojghita. Cand inca mai este calduta, adaugam gelatina hidratata si esenta de vanilie, amestecam foarte bine pana se topeste gelatina. Lasam se se raceasca la temperatura camerei.
Mixam frisca lichida foarte bine pana devine o spuma tare. Peste frisca adaugam crema de ou rece si mixam usor pana sunt toate bine incorporate.
Pe un platou am asezat un inel detasabil dupa care am trecut la imbracara peretii inelului cu piscotrui trecute prin zeama de la compot.
Punem un rand de crema si apoi un rand de fructe din compot (dupa ce s-au scurs bine) revenim cu inca un strat de crema si restul de fructe iar la final ultimul strat de crema pe care il nivelam frumos si deasupra oranam cu kiwi si cateva fructe oprite din compot.
1
piscoturile se trec rapid prin zeama de la compot, nu se tin prea mult ca se inmoaie.
2
opriti fructe din compot pentru ornat
3
crema de ou trebuie sa fie calduta pentru a dizolva gelatina hidratata