Dovlecei zucchini umpluti cu carne de vita in supa de iaurt cu garnitura de orez

de Mihaela11_jo in Mancaruri cu carne, 1 Dec 2010 | 8233 vizualizari

 

Este o mancare specifica beduinilor, in care dovleceii se fierb in supa de iaurt solid.
Se folosec dovleceii zucchini cei mai mici , sa nu depaseasca 6-7 cm lungime.
Se serveste cu garnitura de orez fiert cu fidea.

 

INGREDIENTE

  •  1.250 kg dovlecei zucchini foarte mici ( cca 20 de bucati) 
  • Pentru umplutura
  • 500gr carne de vita macinata
  • 1 ceapa mare taiata marunt
  • 1/2 cana seminte de pin("snobar")
  • 5 linguri ulei
  • 1 lingurita sare
  • 2 lingurite condiment mixt: piper, cuisoare,coriandru,cardamom,scortisoara, nucsoara,foi de dafin,ghimbir
  • Pentru supa de iaurt Varianta 1 Supa de iaurt solid “Jameed”
  • 2 bulgari de iaurt solid ( este si sarat deci nu trebuie adaugata sare)
  • apa fiarta dupa gust( cat dorim supa de sarata)Varianta 2
  • Supa de iaurt proaspat
  • 4 cãni de iaurt
  • 2 cãni de apã
  • 2-3 linguriţe de fainã sau amidon de porumb-
  • 6 catei de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • frunza de patrunjel verde sau coriandru verde 
  • Garnitura de orez
  • 3 pahare orez
  • 3/4 pahar taitei marunti( fidea)
  • 5 linguri ulei sau margarina de palmier
  • 4 pahare apa
  • 1 ½ lingurita sare
Portii: 6
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dovlecei zucchini umpluti cu carne de vita in supa de iaurt cu garnitura de orez:

Se scoate miezul si semintele dovleceilor cu un cutit semicircular special.
Se spala dovleceii si se lasa la scurs.

Umplutura
Se pune uleiul la incins intr-o tigaie neaderenta si se adauga semintele de pin ; se prajesc usor pana iau o culoare aurie si se scot pe o farfurie.
Se caleste in acelasi ulei ceapa taiata marunt 2-3 minute ,apoi se adauga carnea de vita macinata cu sarea si condimentele; se lasa cca 10 minute.
Se scoate carnea intr-un castron , se adauga semintele de pin si se amesteca; se lasa sa se raceasca.
Se umplu dovleceii cu carnea.
In tigaia neaderenta se pun 5 linguri de ulei si se calesc dovleceii umpluti pana iau o culoare aurie.

Supa de iaurt solid”jameed”
Bulgarii de iaurt solid se sparg, se acopera cu apa fierbinte si se lasa 2-3 ore la inmuiat.
Se introduc in blender ( se mai poate adauga putina apa calda ) si se mixeaza; lichidul obtinut se adauga peste dovlecei si se lasa la fiert 15 minute.

Supa de iaurt

Se pun in blender iaurtul, apa si faina si se mixeaza bine.
Se pune la fiert cu dovleceii 15 minute.
Se potrivesc de sare.
In tigaia neaderenta se pun 2 linguri de ulei si se caleste usturoiul taiat marunt pana ia culoare aurie.
Se adauga usturoiul la supa la ultimele clocote.
Se decoreaza cu patrunjel verde sau coriandru verde.

Garnitura de orez
Orezul se curata si se opareste cu apa fierbinte; se lasa cu apa cca 5 minute ,apoi se spala cu apa rece.
Intr-o cratita neaderenta se pune uleiul la incins , se adauga taiteii si se lasa pana iau culoare brun deschis.
Se adauga apa ; cand apa fierbe se adauga orezul si sarea.
Se fierbe la foc mic 20 de minute.
Se decoreaza cu seminte de pin(" snobar").
Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Dovlecei zucchini umpluti cu carne de vita in supa de iaurt cu garnitura de orez" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

Recomandari pentru tine si casa ta

COMENTARII (16)

Mihaela11_jo 1

03.12.2010, 00:14

Pentru adasev12

Motivul pentru care am pus explicatia din enciclopedie in l.engleza este faptul ca squash si marrow se traduc in l.romana : dovlecel.
Squash se refera la 4 specii din genul Cucurbita:
C.maxima ( dovlecel “hubbard” care are forma de lacrima,dovlecelul “buttercup” –are forma turtita , culoare verde inchisa cu dungi verzi deschis),
C.maxima(dovlecel “cushaw”-este alb marmorat cu dungi verzi si mai ingustat in partea superioara , de parca ar avea gat),
C.moschata ( dovlecel”butternut”-de culoare crem si de asemenea cu “gat” si
C.pepo - dovlecel “acorn”-cu denivelari ; exista 3 culori: verde, auriu si alb; dovlecelul “zucchini” ).
Dovlecelul”zucchini” are forma lunguiata ( aproape ca un castravete), coaja foarte subtire.
Este mai fraged datorita continutului mai mare de apa; culoarea variaza de la verde la galben si alb.
Puteti vedea pe acest link dovleceii zucchini

http://www.thenibble.com/reviews/main/vegetables/squash-glossary8.asp

In general dovleceii se impart in : dovlecei de vara-culesi nematurati si dovlecei de iarna( sau toamna) – culesi dupa ce s-au maturat.
In Iordania se mai gasesc dovlecelul” eight ball”: rotund, de culoare verde inchisa( un hibrid de zucchini) , dovlecelul”gourd” si dovlecelul " cucuzza"( italian)
Asa ca am indicat "dovlecei zucchini" pentru a preciza specia , nu cu intentia de a face un" pleonasm".
Imi cer scuze ca nu am avut timp sa traduc articolul in l.romana; eram in pauza de masa si a trebuit sa ma duc inapoi la lucru.In plus am vrut sa pastrez polemica intr-un cerc mai restrans.
De asemenea pentru cine este interesat in numeroasele specii de dovlecei va recomand acest link:
http://www.thenibble.com/reviews/main/vegetables/squash-glossary3.asp

Sunt prezentate toate tipurile de dovlecei cu caracteristicile lor; unele specii sunt strict decorative.
Eu sunt mai noua pe acest site si am fost impresionata de atmosfera prietenoasa ; nu vreau sa creez o discrepanta prin acest comentariu.

O seara buna!

Ligia Bxl 1

03.12.2010, 09:41

hmmm ce mai conteaza cum se numesc daca totul e aranjat asa de frumos si apetisant cu mainile unei mari specialiste in bucatarie yummi yummi ca m-am intors sa mai iau o portie ca tare bine mai arata bravooo

Mihaela11_jo 1

03.12.2010, 20:59

Multumesc Ligia

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tocanita de pui exotica