Am foarte multe retete de la gospodinele din Dobrogea, mai ales din Medgidia, Constanta si Tulcea, pentru ca soacra mea si grupul ei de prietene sunt din aceasta zona frumoasa si mai ales, pentru ca, bucataresc foarte bine de vreo 40 de ani !
Drobul de miel este traditional pentru masa de Paste, iar reteta de mai jos este absolut delicioasa.
Este foarte simplu de pregatit, si nu va trebuie mai mult de 30-40 de minute!!!
2 tavi de drob ( tavi de dimensiunea celor de cozonac)
Spalam si curatam carnea. Punem o oala cu apa la fiert pe aragaz si-cand da apa in clocot-oparim cateva minute organele de miel. Scoatem organele din aceasta apa, pe care o aruncam. In acest fel sangele si toxinele ies din carne, dar si mirosul specific.
Acum punem carnea la fiert la foc mic intr-o apa curata, in care adaugam sare, piper, 2-3 cuisoare, 2-3 boabe de ienibahar.
Adunam spuma care se strange in timpul fiertului.
Cand carnea este aproape fiarta punem 3-4 catei de usturoi zdrobiti in oala si 2-3 crengute de busuioc uscat. Mirosul specific de carne de oaie va disparea complet.
Scoatem carnea din apa dupa ce s-a fiert.
Tocam marunt carnea.
Adaugam peste organele marunt tocate cateva linguri de apa in care au fiert acestea, daca avem o compozitie prea uscata, fara grasime.
Tocam marunt si verdeata si o amestecam cu carnea.
Adaugam ouale crude, sare si piper.
Avem nevoie de 2 tavi de dimensiunea celor de cozonac, pe care le ungem cu ulei si le tapetam cu pesmet.
Punem o parte din compozitie in tavi, apoi punem pe lungime cate doua oua fierte in fiecare tava.
Acoperim ouale cu compozitie si apoi asezam deasupra prapurul.
Dam tavile cu drob la cuptor pentru 50 de minute la 180 de grade (sau la foc mic la cuptorul cu gaz).
Dupa ce s-a racit, scoatem drobul din tava. Chiar daca nu este perfect inchegat, nu intrati in panica ! Dupa cateva ore la frigider va fi perfect intarit. Il serviti la masa traditionala de Paste impreuna cu ridichi si ceapa verde ! Va doresc un Paste frumos si vesel, ca si acesta farfurie cu drob de miel !