Ernestines--reteta de peste 100 de ani!

de adnia in Prajituri, 1 Sep 2013 | 8036 vizualizari

 

Dragii mei, am o surpriza pentru voi! Dar inainte de asta, ma intreb ...si va intreb: cine nu cunoaste faimoasele delicatese ale Casei Capsa, cea mai buna cofetarie din Europa secolului trecut?!? E drept ca astazi s-au mai pierdut din retete si din faima, dar tot renumite au ramas, chiar de referinta in domeniu, as zice eu!

Si acum," care e surpriza?", poate va intrebati. Ei bine, am mostenit o carte de retete de cofetarie veeeeche-veeeche, scrisa in 1932 de primul cofetar care a avut curajul sa-si faca retetele cunoscute (pe atunci, secretul meseriei era tare bine pazit, cofetarii se inchideau in camarile lor atunci cand preparau cate-o reteta, nici macar novicii lor nu le puteau da de rost:).

Bun, si ce are in comun cu casa mai sus-amintita? Pai are, caci acestea sunt retetele folosite intocmai de Grigore Capsa si el le-a dat gloria pe care au cunoscut-o in vremea "Micului Paris". Si, daca ar fi sa facem un calcul simplu, retele acestea sunt extrem de vechi: cartea a aparut in 1928, dar autorul (vechi cofetar, aproape de pensie) marturiseste ca el le folosea de peste 50 de ani...iar el le mostenise de ma mesterul sau! Deci, au fost date din generatie in generatie si pastrate cu sfintenie!
Eu am primit cartea cu mare bucurie, va inchipuiti, am reconstituit-o pe ici, pe colo, am studiat-o din scoarta-n scoarta , am "tradus" ceva termeni si retete...si m-am apucat de treaba!

 

INGREDIENTE

  • -100 g migdale crude macinate
  • -125 g zahar pudra
  • -pulpa de la 3 caise coapte foarte bine
  • -faina integrala de grau, cat cuprinde
  • -1 borcan gem de caise
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ernestines--reteta de peste 100 de ani!:

Migdalele macinate si zaharul pudra se amesteca intr-un bol, se adauga pulpa de caise si se amesteca bine. Se adauga faina integrala de grau, pana se obtine o bila de aluat. Se framanta bine, apoi se lasa la odihna 10 minute. Se intinde in foaie cam de 1 deget grosime, se taie forme rotunde, cu ajutorul unui decupator de fursecuri si se transfera intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Se coc in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pana trec testul scobitorii. Se lasa la racit, apoi se lipesc doua cate doua cu gem de caise.

Se servesc dupa cateva ore, sau a doua zi, dupa ce s-au mai fragezit (dupa ce se scot din cuptor, prajiturelele se intaresc, dar sub actiunea gemului de caise se inmoaie).

Se presara cu zahar pudra, ca in reteta originala, sau cu un mot de caise din gem (varianta mea).

Sunt foarte gustoase! Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Ernestines--reteta de peste 100 de ani!" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

Rocsi 1

02.09.2013, 11:16

Foarte bune

Ela68 1

02.09.2013, 12:48

te invidiez pentru acea carte ( la modul pozitiv, bineinteles ). fursecurile, n-am cuvinte.....arata exceptional

adnia 1

02.09.2013, 14:40

multumesc frumos, dragii mei! intr-adevar, cartea aceasta e o comoara...mai am una ceva mai "tinerica"...adica e din 1932

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Sărățele cu telemea - Rețeta perfectă pentru o gustare crocantă și delicioasă

ieri la 09:33

Plăcinte rapide cu mere - Desert delicios și aromat

pe 25.11 la 10:37

Prajitura cu mere si afine - Desertul dulce-acrisor care te cucereste

de oanapl 7

pe 24.11 la 20:44

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu capsuni si ciocolata