O mancare absolut delicioasa. Pulpa de porc este o carne destul de seaca, daca nu folosesti putina grasime. Depinde mult cum o gatesti, depinde de gusturi…De exemplu al meu copil prefera carnea slaba, fara grasime si bine facuta. Eu o prefer cu putina grasime si facuta mediu. Sotul, daca se poate carnati, cat mai multi carnati…:)) Deci, ca sa impart toate gusturile pulpa de porc la mine merge cel mai bine tocata, acasa, de robotelul meu, nu din cea cumparata gata tocata. Am imbatat carnea asta cu vin rosu dulce, de casa, i-am adaugat si mirodenii si succesul a fost garantat. Pe langa carne, am facut si niste galuste din cartofi, moi si pufoase, care sau facut mai mult la aburi…Ce sa o mai lungesc!! Va las reteta si gata…
Aproximativ 1,2 kg pulpa de porc fara grasime
Pentru ragu: carnea de porc, se spala, se lasa sa se zvante, se taie cuburi si se toaca la masina de carne sau la un robot de bucatarie. Se pune intr-o tigaie incapatoare(eu am folosit un wok) 3-4 linguri ulei de masline. Se toaca ceapa marunt si se caleste. Se adauga carnea tocata, se caleste la foc mediu inspre iute si se amesteca mereu in carne cu o lingura de lemn pana se desface carnea(sa nu stea gramada).Se adauga sare si se lasa sa se caleasca pana scade zeama lasata. Se adauga aproximativ 300 ml vin rosu, se lasa pana vinul scade la jumatate. Se amesteca din cand in cand…Dupa ce vinul a mai scazut(dupa aproximativ 15 minute), se adauga piperul proaspat rasnit, dulceata de ardei iute, pasta de gogosari, rosiile din conserva taiate marunt+ 2-3 linguri ulei din conserva, cimbrul, rosiile din conserva. Se amesteca toate ingredientele si la foc mare se mai lasa inca 10 minute. Din nou sosul a inceput sa scada si pentru ultima oara mai adaugam putin vin rosu(50-100 ml), paprika afumata, patrunjelul tocat marunt. Lasam pe foc mare alte 5-7 minute. Important este sa nu scada sosul de tot…vom avea nevoie de el atunci cand mancarea va merge la cuptor cu tot cu galuste…acestea vor absorbii din sos si riscam ca dupa coacere mancarea sa iasa uscata, fara sos.
Pentru galuste: se spala cartofii cu tot cu coaja cu un burete abraziv. Se fierb cartofii in apa cu sare pana acestia sunt patrunsi pe treisferturi. Sa nu fie sfaramati, cand introducem o furculita in ei aceasta intra aproape cu usurinta…Scurgem cartofii de apa, ii punem sub jet de apa rece, schimbat apa de vreo 2-3 ori si ii lasam sa se raceasca. Ii curatam de coaja si ii dam pe razatoarea cu gauri mari. Adaugam sare si piper, nucsoara proaspat rasa, 1 lingura unt gras si 2 linguri faina, praful de copt si bicarbonatul. Amestecam usor cu mana pana se formeaza un aluat. Daca mai este nevoie mai adaugati 1 lingura faina, asta depinde de cartofi…eu am mai pus 1 lingura rasa de faina, a rezultat un aluat usor moale, nelipicios. Este important sa adaugati cat mai putina faina, in aceste fel galustele nu iasa tari…Lasam aluatul sa se odihneasca 10-15 minute. Formam cu mainile usor infainate galuste de marime medie.
Amestecul de carne tocata l-am pus intr-o tava termorezistenta, peste carne am pus galustele din cartofi, cu spatiu intre ele. Am luat o bucata mare de folie de copt, am trecut-o prin jet de apa, am stors-o usor, am indreptat hartia si am asezat-o peste galuste (vezi foto). Am dat tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 25 minute, am indepartat hartia si am mai introdus tava pentru inca 5 minute la cuptor. Am presarat patrunjel proaspat tocat, am servit mancarea calda. Sa va fie de bine!!
1
Reteta este extrem de versatila, sosul ragu va permite sa adaugati diferite legume in el: morcovi, ardei grasi, ardei kapia, dovlecei…ramane la alegerea voastra
2
Galustele sunt extrem de pufoase pentru ca au fost gatite oarecum la aburi si asta datorita hartiei de copt trecuta prin jet de apa…