Gem de caise cu portocale si migdale

de oanapl in Dulceata / Gem, 25 Iul 2017 | 4341 vizualizari

 

Aceasta reteta delicioasa am vazut-o la Oana si mi s-a parut foarte interesanta combinatia. Eu am urmat pasii unei alte retete de gem de caise pe care am pregatit-o in urma cu 2 ani si a stat foarte bine, fara sa se strice vreun borcanel. Ultimul l-am savurat in urma cu cateva saptamani. Combinatia aceasta e delicioasa si v-o recomand si voua!

 

INGREDIENTE

  • 3.3 kg caise (cantarite fara samburi)
  • 3 portocale
  • 100 g migdale
  • 2.3 kg zahar
  • zeama de la 1 lamaie
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gem de caise cu portocale si migdale:

Speli caisele, le cureti de samburi si le pui intr-un vas incapator. Le pui pe aragaz, la foc mic, amestecand periodic, caci au tendinta sa se prinda de fundul vasului.

Speli portocalele, le cureti de coaja si de pielea alba (pentru ca poate fi amara), le tai cubulete si le pui peste caise.

Fierberea fructelor fara zahar are rolul de a elimina o parte din apa continuta de fructe inainte de adaugarea zaharului, pentru a preintampina caramelizarea acestuia si obtinerea unor dulceturi (gemuri, marmelade) de culoare prea inchisa.

Dupa ce fructele au fiert timp de 30 de minute si s-au inmuiat bine, le transformi in piure cu ajutorul blenderului de mana.

Indiferent daca pasezi fructele transformandu-le in piure sau nu, dupa primele 30 de minute de fierbere este momentul sa adaugi zeama sau sarea de lamaie, deodata cu tot zaharul.

Amesteci pana se omogenizeaza compozitia si lasi sa fiarba in continuare. In curand, impuritatile continute de zahar se vor ridica sub forma de spuma, care trebuie indepartata pe masura ce se formeaza (se alege spuma de la suprafat cu o lingura si se da deoparte).

Dupa adaugarea zaharului, fierbi gemul pana cand scade la consistenta dorita, timp in care indepartezi spuma de cateva ori si stergi permanent marginea vasului cu un servet umed, pentru a nu permite gemului care adera de vas sa se caramelizeze si sa dea un aspect si un gust neplacut intregii cantitati.

Timpul de fierbere difera in functie de continutul de apa al fructelor. Pentru a proba daca gemul este gata, pui o cantitate mica de gem pe farfurie. Daca, dupa racire, consistenta e buna, atunci gemul este gata, daca nu, mai lasi sa fiarba gemul.

Cand gemul este gata, opresti focul si adaugi migdalele.

 

Pentru a steriliza borcanele, le speli si le introduci in cuptorul incins (asezandu-le pe o tava metalica) timp de 30 minute si le lasi sa se raceasca acolo.

 

Umpli cu gem fierbinte borcanele sterilizate si uscate, avand grija sa asezi fiecare borcan pe o tavita metalica sau deasupra unei lame de cutit. Infiletezi bine capacele, le intorci cu capacul in jos, apoi le asezi intr-o pătura groasa, le acoperi bine si le lasi sa se raceasca lent. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de caise cu portocale si migdale" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chec cu ciocolată și alune - Deliciu pufos cu glazură crocantă

la 09:13

Pastă tartinabila de peste afumat - Rețeta rapidă și gustoasă

ieri la 07:17

Pâinici Naan - Rețeta simplă și gustoasă care te va cuceri

pe 23.06 la 09:34

Amorul fructelor de-o vara - Reteta unui desert delicios

pe 21.06 la 18:31

Brownie cu căpșuni - Deliciul suprem cu ciocolată și fructe

pe 20.06 la 17:21

TOP
utilizatori

Rocsi

2439 puncte

vasimur

158 puncte

RODIMUR

134 puncte

MotanLaOale

70 puncte

oanapl

7 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Gem de cirese