Am fost cadorisita cu niste gutui ( gutuiul meu a sfarsit tragic intr-o furtuna) si cateva pere de toamna si m-am gandit sa le transform in niste gem, bonus a iesit si niste peltea, dar aia e alta poveste. Hai sa va povestesc cum a stat treaba cu gemul. Nu am cantarit fructele, dupa ce le-am curatat si taiat am umplut oala cu capacitatea de 10 l.
Mai intai am curatat gutuile si perele de coaja, le-am taiat bucati si le-am pus la fiert, am pus apa peste ele cat sa depaseasca de doua degete. Le-am lasat sa fiarba pana au devenit moi, apoi le-am scos din zeama si le-am blenduit, am adaugat zaharul, am amestecat bine si am bagat cratita-n cuptor la foc mediu, am lasat la cuptor pana a scazut cam un sfert sau fiecare cat vrea sa fie de legat gemul. Am scos cratita din cuptor si am pus gemul fierbinte in borcane. Am acoperit borcanele cu o patura si le-am lasat la racit.Cam asta este povestea gemului cu miros de toamna.
PS. Din zeama ramasa am facut si niste peltea.