Kurtos kolacs

de Julie in Dulciuri, 21 Apr 2011 | 7542 vizualizari

 

Daca vrei sa aduci pe masa de Paste, gusturi si arome noi, iata ce poti incerca: kurtos kolacs- un cozonac deosebit prin forma sa, foarte iubit de turisti si care este specific zonelor transilvanene. Este facut din aluat simplu, uns cu sirop de zahar sau miere, dat prin nuci si apoi copt pe role de lemn, direct pe jar. In lipsa rolelor si a jarului, poti folosi forme rotunde sau conice din metal si apoi sa coci cozonacul in cuptor. O alta modalitate ar fi sa folosesti suluri de carton invelite in folie de aluminiu, o idee ingenioasa preluata de la Lia Grozi ;)

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 30 g drojdie uscata,
  • 300 ml lapte,
  • 3 linguri zahar,
  • 100 g unt,
  • 2 oua intregi, 
  • 2 galbenusuri,
  • esenta de vanilie,
  • 1 praf de sare,
  • 500 g faina.
  • Sirop:
  • 200 g zahar,
  • 100 ml apa,
  • 2 linguri zeama de lamaie.
  • Glazura:
  • 200 g nuci macinate,
  • 7-8 linguri zahar tos.
Portii: -
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Kurtos kolacs:

Sirop:

Se pun la fiert apa, zaharul si zeama de lamaie pana se formeaza un sirop mai gros; se lasa sa se raceasca.

Aluat:

Se dizolva drojdia in laptele caldut, se adauga zaharul, untul topit, esenta de vanilie si ouale batute cu un praf de sare. La sfarsit se pune faina si se framanta bine un aluat omogen, elastic si care se desprinde de peretii vasului. Se lasa la dospit 20-30 minute.

Aluatul se intinde in foaie subtire si se taie in fasii lungi si inguste care se infasoara pe formele unse cu ulei. Se ung bine cu siropul racit si se tavalesc prin amestec de nuci si zahar. Se aseaza in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se coc in cuptorul deja incins, timp de 35-40 minute.

Daca ti-a placut reteta noastra "Kurtos kolacs" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă grecească cu oregano și mentă  - Rețeta savuroasă și ușor de pregătit

pe 22.11 la 16:33

Tort de morcovi cu nuci pecan - Desertul care te va cuceri prin savoare și aromă

pe 22.11 la 16:03

Salată caldă cu lipie crocantă - Rețeta simplă și gustoasă

pe 22.11 la 12:08

Prăjitură turnată cu mere - Desertul rapid și gustos

pe 21.11 la 10:51

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac ardelenesc cu vin