100 g de spanac – 17 kcal
Conţine amidon, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, fier, zinc, mangan, fluor, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, E, K, acid folic, provitamina A.
Spanacul este o sursă minunată de fier, care este parte a hemoglobinei ce transportă oxigenul prin toate celulele corpului şi intră în cadrul sistemului responsabil de producerea de energie şi a controlării metabolismului. Se recomandă îndeosebi femeilor, copiilor şi tinerilor aflaţi în perioada de pubertate.
Spanacul provine din Persia în Europa a ajuns în secolul al IX-lea împreună cu maurii. Popularitatea spanacului a fost foarte redusă şi s-a dezvoltat foarte lent. De abia după cel de-al doilea război mondial consumul de spanac a crescut, datorită reclamei făcute de americani. Ambasador al acestei legume a fost eroul desenelor animate – marinarul Popeye, care oricând avea la îndemână câte o cutie de spanac. O golea dintr-o înghiţitură, după care se lua la bătaie, care întotdeauna se termina prin căderea adversarului la podea.
Spanacul este cunoscut pentru cantitatea mare de fier conţinută. Primele calcule au fost făcute în secolul al XIX-lea de către dr E von Wolf, care ... a pus greşit o virgulă. Spanacul conţine de 10 ori mai puţin fier decât a rezultat din calculele acestuia. Această greşeală a fost observată de abia în anul 1937. O informaţie bună pentru devoratorii de spanac este faptul că acesta rămâne în continuare în top-lista legumelor, nu numai datorită cantităţii impunătoare de fier (cu toate greşelile de până acum), dar şi datorită cantităţii de vitamina C, E, acid folic, zinc, magneziu şi potasiu.
Sursa: internet: http://www.bonduelle.ro/spanacul?gclid=CJzQm6ntp7cCFZMbtAodW2cARA
Spalam, curatam spanacul cu grija in mai multe ape pentru a indeparta nisipul. Oparim spanacul. Punem frunzele in oala cu apa fierbinte si putina sare. Lasam frunzele de spanac sa fiarba 5-7 minute. Scurgem zeama si tocam marunt spanacul.
Curatam si spalam ceapa si cateii de usturoi. Tocam marunt ceapa si o calim in 3-4 linguri de ulei, adaugam la final 2 lingurite de boia dulce. Punem spanacul tocat peste ceapa calita, daca nu are suficienta zeama putem completa cu 1/2 pahar de apa sau zeama de supa. Decojim rosiile si le tocam marunt, adaugam la spanac. Dupa o fierbere de 10 minute, adaugam sare, piper dupa gust si adaugam usturoiul tocat marunt.