Mantî

de Giana in Vita, 23 Sep 2013 | 13691 vizualizari

 

Manti este un preparat traditional care provine din tarile turcice si are o vechime de sute de ani, sunt paste fainoase umplutute cu carne tocata sau granule de soia. Acest preparat se poate pregati in mai multe moduri, in diverse forme, eu am incercat sa prezint metoda cea mai simpla (pt mine).

 

INGREDIENTE

Aluat:

  • 1 ou
  • 3/4 pahar cu apa
  • 1 praf de sare
  • faina cat cuprinde (aprox. 3 pahare)

Umplutura:

  • 300 g carne tocata de vita fara grasime
  • 2 cepe mari
  • sare, piper dupa gust
  • o lingura menta uscata

Sos:

  • iaurt
  • usturoi
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Mantî:

Se amesteca ingredientele pt aluat, faina se adauga treptat pana se obtine o coca putin mai tare care nu se lipeste de maini. Se imparte aluatul in 4 parti egale si se formeaza bile pe care le lasam putin sa se odihneasca pana pregatim umplutura.

Amestecam carnea tocata cu ceapa data prin razatoarea mica si adaugam condimentele.

Din aluatul pregatit se intind foi putin mai groase decat cele folosite pentru taieteii de casa. Tapetam foaia cu putina faina si taiem cercuri mici cu o forma rotunda sau cu ajutorul unui pahar mic la gura. Pe fiecare cerc punem carnea si il impaturim in doua lipind bine marginile cu ajutorul degetelor. Ca sa nu ni se lipeasca de maini cand le impaturim este bine sa ne pudram degetele cu faina. Le asezam pe o tava tapetata cu faina lasand putina distanta intre ele ca sa nu se lipeasca.

Intre timp punem o oala mare cu 3-4 l de apa pe foc. Adaugam sare si putin ulei. Dupa ce da apa in clocot punem manti-urile la fiert, le amestecam o data usor ca sa nu se lipeasca intre ele. Se fierb in jur de 15 min, pana se umfla si se ridica la suprafata iar carnea este bine fiarta. Dupa ce au fiert, se scurg bine si se pun pe un platou.

Peste manti putem pune dupa preferinta putin ulei incins sau unt.

Separat se zdrobesc 2 catei de usturoi si se amesteca cu iaurtul scurs, adaugam si putina sare pt gust.

Se pune sosul de iaurt peste manti si se serveste cald.

Desi pare un preparat migalos, este foarte gustos; iar cu putina experienta si dexteritate devine usor de pregatit.

TIPS-URI

1

am auzit ca in timp ce fierbe manti se adauga o ceasca de apa rece in apa fiarta, pentru a nu permite aluatului sa se lase. Eu nu am incercat aceasta metoda.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mantî" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

nilgun 1

12.10.2013, 15:08

kasik borek

MotanLaOale 1

12.10.2013, 15:24

Giana 1

15.10.2013, 08:18

Da Nilgun, am auzit mai multe denumiri si mai multe variante de a le impaturi: tatar asi, kasik borek, koyan kulak, manti, rezultatul e la fel de bun. Cred ca depinde de zona si de dialectul limbii vorbite.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Paste cu sos si carne de vita