Masline negre conservate in saramura si ulei de masline

de Mihaela11_jo in Conserve, 15 Dec 2010 | 16837 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 10 kg masline negre ( eu am cumparat mari”jumbo”)  
  • 1 kg lamai  
  • apa  
  • sare grunjoasa: 1 kg pentru masline si 1 kg pentru saramura  
  • cca 1 kg ulei de masline natural
Portii: 4
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Masline negre conservate in saramura si ulei de masline:

Maslinele negre se spala, se scurg si apoi se cresteaza cu un cutit fiecare maslina in 2-3 locuri.

Se pun intr-un lighean mare si se lasa in apa 4-5 zile, schimband apa de 2 ori pe zi.

Se scurge apa si se pune 1 kg de sare grunjoasa peste masline, amestecand usor sa se repartizeze sarea uniform.

Se pun maslinele intr-o plasa cu ochiuri( putin mai mici decat dimensiunea maslinelor) si se pun la loc in lighean.

Se pune peste masline un platou mare cu un obiect greu, pentru a le presa.

Se schimba pozitia plasei cu susul in jos zilnic.

Se lasa astfel 40 de zile.

Dupa 40 de zile se spala maslinele de sare si sunt gata pentru consum.

Se pun intr-un bol si se lasa pana a 2-a zi in ulei de masline,ardei iute taiat bucatele,suc de lamaie si ce arome mai dorim; rozmarinul le da o aroma speciala.

Pentru conservare ,se pun in borcane cu bucati de lamaie taiate cubulete de cca 2-3 cm.

Nu se umplu borcanele complet;se acopera maslinele cu o rondela de plastic perforata ce nu le va permite sa se ridice la suprafata cand adaugam apa.

Se adauga apoi saramura: pentru fiecare litru de apa se calculeaza 75 de grame de sare, sau cum descriu foarte plastic localnicel, sa simti ca este “dulce de sarata”.

Se pune apa cu sarea la fiert si  cand da in clocot se opreste focul.Se lasa sa se raceasca.

Pe maslinele negre nu se pune suc de lamaie in borcane pentru conservare , deoarece le decoloreaza.

Apa trebuie doar sa acopere maslinele; restul de 3-4 cm se umplu cu ulei de masline, care are rol de izolare si nu va permite formarea mucegaiului.

Se inchid ermetic borcanele si se lasa pe o tava inca o zi pentru a supraveghea fermentarea

Pofta buna!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Masline negre conservate in saramura si ulei de masline" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

Mitinita 1

19.12.2010, 14:38

imi place ca voi luati 10 kg de masline odata!super reteta!

Mihaela11_jo 1

20.12.2010, 07:39

Multumemesc retetegg si Giuliana
Draga mitinita; am pus 10kg de masline negre si 10kg de masline verzi; sunt pentru un an!!!

Bunica 1

25.07.2011, 23:11

Ai avut o rabdare de fier sa iei fiecare maslina la crestat !

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Poale-n brâu moldovenești - Rețeta tradițională cu aluat pufos și brânză dulce

ieri la 09:59

Biscuiți cu Nutella - Rapizi și delicioși

ieri la 09:49

Șuberec - Rețeta de casă cu gust autentic

ieri la 09:30

Maioneză de casă - Rețeta cu reușită garantată

pe 28.11 la 10:07

Cartofi evantai  – Rețeta perfectă pentru o garnitură delicioasă și aspectuoasă

pe 27.11 la 10:46

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Rosii uscate